Eroon yhdyntäkivuista ja virtsavaivoista: Emättimen kuivuutta voi hoitaa turvallisesti


Emättimen limakalvon kuivuus altistaa tulehduksille ja aiheuttaa yhdyntäkipuja sekä virtsavaivoja

Iän myötä estrogeenitaso laskee ja hedelmällisessä iässä ollut kostea, paksu sekä kimmoisa limakalvo käy silkkipaperinohueksi kuivaksi kalvoksi. Muut vaihdevuosioireet voivat helpottaa vuosien mittaan, mutta limakalvo-­oireilla on tapana pahentua.

”Ilman estrogeeniä emättimen pituus lyhe­nee ja ulkosynnyttimet surkastuvat”, selittää gynekologi Katja Kero.

Atrofinen eli surkastunut limakalvo aiheut­taa seksuaalihäiriöitä. Kostumishäiriö johtaa usein yhdyntäkipuun ja kiihottumishäiriöihin. Kivulias, ei­-nautinnollinen seksuaalikokemus on yhteydessä luonnollisesti haluttomuuteen. Paikallisestrogeeni on ainoa tapa kypsyttää limakalvon pintarakenteita sekä palauttaa emättimen joustavuus. Sen tarve säilyy loppuelämän.

”Estrogeenivalmisteet ovat turvallisia ja tehokkaita, vaikutus jää paikalliseksi”, Kero mainitsee.

Tiettyjen sairauksien hoitojen yhteydessä tulisi ensisijaisesti kokeilla kosteuttavien valmisteiden vaikutusta kiusallisten vaivojen helpottamiseksi. Hyaluronihapolla on saatu hyviä tuloksia lievien oireiden hoidossa eikä sitä sisältävillä valmisteilla ole tunnettuja haittavaikutuksia. Se on välttämätön aine emättimen limakalvon normaalille toiminalle. Mikäli oireet eivät helpo­tu, voidaan käyttää paikallisestrogeeniä.

”Ihonhoidosta tutulla hyaluronihapolla on saatu hyviä tuloksia lievien oireiden hoidossa.”

”Hyaluronihappo turvottaa ja kosteuttaa limakalvoa”, Kero tiivistää. Normaalisti elimistö tuottaa hyaluronihappoa itse, sitä esiintyy muun muas­sa kudoksissa ja kehon nesteissä.

www.repadina.fi

Jaa tämä artikkeli


Terveys