Erikoisosaamisena luomitutkimus ja Iholaserhoidot


Kuva: Luomikuvausta Pihlajalinna Koskiklinikassa. IntelliStudio on ratkaisu vaativaan luomiseurantaan, kertovat ihotautilääkärit Sampsa Kauppi ja Toni Karppinen.

Kuluva vuosi on ollut Epilaserin väelle toiminnan kehittämisen aikaa. Uusien laitehankintojen myötä olemme panostaneet mm. liikakarvoituksen, verisuonimuutosten ja koholuomien hoitoon sekä luomitutkimukseen. Tänä vuonna henkilöstömme kasvaa ja toimintamme laajenee uusiin kaupunkeihin, Mikkeliin ja Rovaniemelle. 

Liikakarvoitus 

Luotamme liikakarvoituksen hoidossa vahvasti markkinajohtaja Candelan aleksandriittilasereihin. Uusien GentleLase Pro-U –laitteiden myötä käytössämme onkin jo kymmenen Candelan aleksandriittilaseria. Uudet laitteet sijoitetaan Oulun ja Jyväskylän toimipisteisiimme. Käytössämme on lisäksi Alma Lasereiden nopea ja asiakkailtamme hyvän palautteen saanut LedaEpi-diodilaser. 

Ihokarvoja poistetaan paljon esteettisistä syistä. Karvojen laserpoistolle on myös lääketieteellisiä indikaatioita, kuten miestyyppinen karvankasvu naisella, transsukupuolisuus sekä tietyt ihon bakteeri-infektiot. Laserhoidosta on apua mm. karvatupentulehdukseen, märkäiseen hikirauhastulehdukseen sekä ihonalaisiin paiseisiin. Hoito toteutetaan tavallisesti 4-8 hoidon sarjana. Voimakkailla karvankasvun alueilla yksittäisiä laserkäsittelyjä voi vielä tarvita. 

Lääkäreiden keskustelua aiheesta voi seurata Ihopodi-videopodcast-sarjassa: ”Melanooma – tappaja iholla” (Youtube, Supla, SoundCloud). 

 

Verisuonimuutokset 

Pintaverisuonia ja verisuoniluomia hoidamme yellow-, KTP-, Nd:YAG- ja aleksandriittilasereilla sekä IPL-valoimpulssihoidolla. Laservalo kuumentaa veren valkuaisaineita, minkä seurauksena hiusverisuonet umpeutuvat. Pienet verisuonimuutokset häviävät yhdelläkin hoidolla, mutta laajemmat alueet vaativat useamman käsittelyn. 

Julkaisimme vuonna 2019 arvostetussa kansainvälisessä laseralan lehdessä tutkimuksen, jossa verrattiin yellow-laseria ja KTP-laseria pintasuonien hoidossa1. Myönteisten hoitokokemusten ja tutkimustulosten seurauksena olemmekin täydentäneet laitevalikoimaamme Tampereella ja Oulussa Asclepion QuadroStarPro Yellow -lasereilla. Laitteissa oleva skanneri nopeuttaa ja tehostaa hoitoja. Esittelyvideo Instagram- ja Facebook-sivuillamme. 

IPL-hoitoja annamme Tampereella. Hoito soveltuu erityisesti kasvojen laaja-alaisen punakkuuden hoitoon, missä suonia ei välttämättä näy. 

Ihokasvaimet 

Erbium- ja CO2-lasereilla poistamme elegantisti hyvänlaatuisia ihokasvaimia, kuten ihonsisäisiä luomia, kolesterolikasvaimia, talirauhasten liikakasvua, varsiluomia, syyliä ja rasvasyyliä. Uusimpia hankintojamme tämän ryhmän lasereissa ovat syksyllä hankkimamme Asclepion Dermablate –erbiumlaserit. Laserhoidon etuna verrattuna perinteiseen kirurgiseen toimenpiteeseen on vaivattomuus ja hyvä esteettinen lopputulos, eikä ompeleitakaan tarvita. 

Arvet ja ikämuutokset 

Hoidamme akne-, tapaturma-, palovamma- ja leikkausarpia sekä ihon ikämuutoksia fraktionaalisella CO2- ja erbium-laserilla. Hoidossa ihoa käsitellään laservalolla pistemäisinä osioina eli fraktiona, joissa laserin lämpövaikutus ulottuu ihon pinnasta syviin ihokerroksiin. Pinnallinen vaikutus ilmenee ihon kuoriutumisena ja pintasolukon uusiutumisena, syvä vaikutus lisää kollageenituotantoa kiinteyttäen ihoa ja tasoittaen sen rakennetta. Apua löystyneen ihon hoitoon tuovat myös sairaanhoitajiemme tekemät mono- ja multipolaariset radiofrekvenssihoidot. 

Tatuointien poisto 

Poistamme ammattimaisia, amatöörimäisiä, kosmeettisia ja traumaattisia tatuointeja Q-kytketyillä rubiini- ja KTP /Nd:YAG-lasereilla. Käytämme FracTat-tekniikkaa, joka on tehokkain menetelmä tatuointien poistoon. Menetelmässä tatuoitu ihoalue esikäsitellään fraktionaalisella laserilla, mikä parantaa hoidon tehoa ja lopputulosta. Varsinainen tatuoinninpoisto tehdään Q-kytketyllä laserilla. Hoitokertojen määrään vaikuttavat mm. tatuoinnin väri ja ihoalue (kts. Kirby-Desai-laskuri, www.epilaser.fi). Poistamme tatuointeja Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Tampereella. 

IntelliStudio® löytää melanooman 

Luomia arvioidaan dermoskopialla. Alkavaa melanoomaa voi kuitenkin olla mahdoton erottaa hyvänlaatuisesta luomesta. Parhaiten melanooma paljastuu ”kaksivaiheisella digitaalisella luomiseurannalla”, joka on luotettavin tapa havaita melanooma ajoissa. IntelliStudio® -tekoälyrobottikamerajärjestelmä löytää uudet luomet yleiskuvien perusteella ja luomikohtaiset muutokset dermoskopian avulla. 

IntelliStudio® -kuvauksesta hyötyvät runsasluomiset potilaat sekä potilaat, joilla on epätyypillisiä luomia. Melanoomariskiä lisäävät myös valoherkkä ihotyyppi, ihon lukuisat palamiskerrat sekä aiempi melanooma itsellä tai suvussa. Runsasluomisuudella tarkoitetaan yli 50 luomea, mutta punapigmenttisillä jo 20 luomea aiheuttaa erittäin korkean melanoomariskin. IntelliStudio®- luomikuvaus on osoittautunut aivan korvaamattomaksi avuksi korkean luomiriskin potilaiden luomiseurannassa! Luomikuvauksia teemme toimipisteissämme Lappeenrannassa ja Tampereella. 

1. Karppinen T, Kantola E, Karppinen A, Rantamäki A, Kautiainen H, Mordon S, Guina M. Treatment of telangiectasia on the cheeks with a compact yellow (585 nm) semiconductor laser and a green (532 nm) KTP laser: a randomized double-blinded split-face trial. Lasers Surg Med 2019;51:223–9. 

 

Jaa tämä artikkeli


Kansanterveys