ePerehdytyksen avulla yleisten työturvallisuusasioiden perehdytys onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta


Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus Ratekon ePeredytys on yhdessä rakennusalan yritysten kanssa toteutettu verkkopohjainen työturvallisuuden ennakkoperehdytys. Se vähentää perehdyttämiseen käytettävää aikaa työmailla ja varmistaa, että jokainen työntekijä on ajan tasalla vaadittavista turvallisuusasioista.

Ennen ePerehdytystä työntekijät saattoivat käydä läpi yleisperehdytyksen vuoden aikana jopa 15 kertaa ja ulkomaalaiset työntekijät kuunnella suomenkielisen perehdytyksen ymmärtämättä sitä. Vajaan tunnin kestävä ePerehdytys sen sijaan tarvitsee tehdä vain kerran vuodessa ja se on saatavilla yhdeksällä kielellä.

– Työmaat ovat ainutlaatuisia työpaikkoja, joiden tilanne muuttuu koko ajan. Kun jokainen työntekijä on käynyt ePerehdytyksen, voidaan siellä edetä suoraan työmaaperehdytykseen, kuvailee Ratekon rehtori ja Suomen Rakennusmedian toimitusjohtaja Heidi Husari.

ePerehdytyksen avulla työmaan kokonaisturvallisuudesta vastaava päätoteuttaja voi olla varma, että kaikkien työntekijöiden turvallisuusosaaminen on ajan tasalla ja vastaa Suomen lainsäädäntöä.

– On tärkeää, että ulkomaalaisetkin työntekijät saavat perehdytyksen äidinkielellään ja jokaisella on varmennettu perusosaaminen, mainitsee Hartelan työturvallisuuspäällikkö Sirpa Ek.

VAIVATON TEHDÄ JA AINA AJAN TASALLA

Työntekijät arvostavat sitä, että ePerehdytyksen voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, puhelimella ja vaikka osissa. Suorituksen todentaminen onnistuu työmaalla. Alan opiskelijoille ePerehdytys on ilmainen, mikä parantaa esimerkiksi työharjoittelijoiden turvallisuusosaamista.

Perehdytyksen sisällölliseen laatuun on panostettu paljon. Tämä saa kiitosta myös Hartelalta.

– Meille on tärkeää, että tämän kehittämisessä on riittävän isot hartiat, eikä se jää yksittäisille yrityksille. Näin varmistetaan myös tasalaatuisuus, Ek toteaa.

Perehdytysmateriaalia päivitetään jatkuvasti, jotta se vastaa ajantasaista tilannetta. Kehittämistyötä tehdään rakennusalan yritysten ja asiantuntijoiden kanssa, sekä työntekijäpuolen palautteiden perusteella. Tänä keväänä ePerehdytys voidaan suorittaa osana työturvallisuuskorttia.

Ratekon puolelta toivotaan, että ePerehdytys saadaan leviämään koko alalle ja näin vältetään esimerkiksi päällekkäisten perehdytysten aiheuttama resurssihukka.

– Toivomme, että kaikki suuret rakennusliikkeet hyväksyvät ePerehdytyksen suoritukset ennakkoperehdytyksenä työmaillaan, Husari summaa.

rateko.fi/ekoulutus/eperehdytys/

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen 2021