Epäreilua kilpailuetua tekoälyn, reunalaskennan ja ulkoisen datan hyödyntämisellä


Janne Honkonen on parissa vuodessa jo yli 50 hengen yritykseksi kasvaneen IT-yrityksen Advianin perustaja ja toimitusjohtaja.

Janne Honkosen mukaan kaksi teknologiaa nousee ylitse muiden kysyttäessä nopeasti lisäarvoa tuottavista mahdollisuuksista yrityksille: reunalaskenta ja ulkoisen datan hyödyntäminen.

Me kehitämme asiakkaillemme esimerkiksi Edge AI -ratkaisuja, jolloin kyse on verkon reunalle vietävästä tekoälystä. Esimerkki tällaisesta on teollisuuden laadunvalvonta videokameralla, jossa tekoäly tunnistaa kuvasta laatupoikkeamat”, Honkonen valottaa.

Reunalaskenta ei ole mikään hypeä nostattamaan kehitetty ohimenevä markkinointitermi sillä esimerkiksi tutkimuslaitos Gartnerin mukaan vuonna 2025 peräti 75 prosenttia maailmassa syntyvästä datasta tullaan prosessoimaan reunalla.

”Tiedon käsittely verkon reunalla on nopeaa verrattuna vaikkapa siihen, että data lähetettäisiin pilveen käsiteltäväksi ja palautettaisiin sieltä takaisin. Esimerkiksi autonominen auto ei ole mahdollinen ilman reunalaskentaa”, Honkonen konkretisoi reunalaskennan mahdollisuuksia.

Honkosen mukaan toinen liian vähälle hyödyntämiselle yrityksissä jäänyt mahdollisuus on ulkoinen data.

”Meillä on esimerkiksi pilotti käynnissäFortumin kanssa, kuinka kaukolämpöverkon vuotoja voidaan tutkia satelliittikuvasta. Perinteisesti tätä on tehty kalliisti ja aikaa vievästi helikopterien avulla. Yrityksiä kiinnostaa ulkoinen data, mutta ymmärrys sen hyödyntämisestä on vielä rajallista. Meillä ulkoisella datalla on roolinsa jo lähes jokaisessa hankkeessa. Erilaisia ulkoisen datan lähteitä – sekä avoimia että kaupallisia – on tarjolla älyttömästi”, Honkonen kertoo. 

Honkosen mukaan Advianin vastuullisessa toimintatavassa edellä mainittuja ratkaisuja ei myydä katteettomilla lupauksilla: ”Emme lähde hankkeisiin ellemme voi aidosti tuottaa mitattavaa lisäarvoa, se on meidän arvolupauksemme.”

”Sinänsä näissäkään teknologioissa kyse ei ole mullistavista uutuuksista vaan ratkaisut ovat yhä useamman saavutettavissa laskentateon lisääntyessä ja teknologian hintojen halpenemisen seurauksena”, Honkonen summaa.

Jaa tämä artikkeli


Bisnes