Ennennäkemätön taideväärennösnäyttely kiinnostaa Tampereella


Kuva: Jarkko Järvinen

Poliisimuseon näyttely Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa pureutuu taideväärennösten ja -petosten anatomiaan. Se kertoo, kuinka Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinnasta ja viranomaisyhteistyöstä Kansallisgallerian kanssa kehkeytyi laajamittainen tutkinta, Operaatio Fake.

Euroopan laajimpiin kuuluneen väärennösjutun näyttely esittelee poliisin kuulustelupöytäkirjoja, tallennettuja puhelinkeskusteluja sekä väärennösten tekotapoja. Tutkinta paljasti väärentäjiä, huijarigalleristeja ja taideasiantuntijoiden tekaistuja aitoustodistuksia. Taiderikosten suuri määrä ja järjestäytyneen verkoston laajuus pistävät pohtimaan myös omia taidehankintoja.

KRP tutki vuodesta 2008 taiderikoskokonaisuutta, jossa rikoshyöty nousi 20 miljoonaan euroon. Rikollisia kauppiaita paljastui 24 ja petettyjä uhreja yli 40. Näyttelyssä on esillä noin 300 väärennöstä, ”kansainvälisiä suuruuksia” kuten ”Aivazovsky”, ”Repin”, ”Picasso” ja ”Léger” sekä suomalaisen taiteen kultakauden (1880- 1910) teoksia ”Akseli Gallen-Kallelasta” ”Helene Schjerfbeckiin”. 

Sepitettyjä taustatarinoita ja vilpillinen mieli 

”Petoksiin syyllistyneiden sukupuolella tai iällä ei ole väliä, tarvitaan vain kaikista kulttuuriarvoista ja muista ihmisistä piittaamaton, rikollinen mieli”, kertoo museon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Kuva: Anna Byckling

”Väärennösten tekeminen perustuu markkinoihin: mitä ostetaan, sitä myös väärennetään. Operaatio Fakessa paljastui kaksi väärentäjää, joista toinen oli tehtaillut teoksia jo 1980-luvulta alkaen. Kiinniotettaessa hän oli saman viikon aikana maalannut viisi väärennöstä. Parhaat väärentäjät ovat taitavia, joten teosten alkuperän jäljittäminen on hyvin vaativa tehtävä. Väärennöksille tyypillistä on kehitellä niin kutsuttu valeprovenienssi, teoksen arvoa tukeva, uskottava, mutta valheellinen taustatarina.”

Esimerkiksi Edgar Degas’n (1834–1917) nimiin signeerattu balettitanssijoita esittävä pastellityö myytiin Suomessa vuonna 2010. Myynnissä käytettiin tekaistua natsitarinaa teoksen taakse tehtyjen leimojen avulla. 

”Näyttelyn teokset ovat poliisin takavarikoimia, valtiolle tuomittuja rikoksentekovälineitä ja osa museon väärennöskokoelmaa. Vetonaulaksi osoittautuneen näyttelymme tarkoitus on varoittaa ihmisiä petollisista taidekauppiaista. Jos kaupan on jotakin, mikä on liian hyvää ollakseen totta, muistakaa olla varuillaan”, painottaa Tuulasvaara-Kaleva. 

Suosittu vierailukohde valloittaa vauvasta vaariin

Suomen ainoa Poliisimuseo esittelee elämyksellisellä tavalla poliisin työtä eri aikoina. Perusnäyttely Poliisi paikalla! esittelee monipuolisesti poliisin työvälineitä, varusteita ja kalustoa noitavainoista kyberrikollisuuteen. Ilmaiset näyttelyt, rikostutkimustila, pelihuone, kino ja lasten poliisikamari Pokela tarjoavat kaikenikäisille mielekästä tekemistä.

Lisätietoja: Poliisimuseo.fi

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Vapaa-aika