Energiatehokkuus ja sähköistyminen kestävän kehityksen ytimessä


Kaikilla elämämme keskeisillä alueilla hyödynnetään ja käytetään energiaa eri muodoissa.

Kaikki käyttämämme hyödykkeet – olipa sitten kyse elintarvikkeista, vedestä, vaatteista tai wc-paperista – valmistetaan, käsitellään ja kuljetetaan energian eri muodoilla. Kuitenkin kaikkialla, missä energiaa käytetään, energiaa voidaan myös säästää. Itse asiassa energiatehokkuuden parantaminen on tehokkain tapa vähentää CO2-päästöjä. 

Tällä hetkellä liki puolet Suomen ja maailman sähkökulutuksesta käytetään sähkömoottoreissa ja siksi niiden energiatehokkuudella on suuri merkitys. Sähkömoottoreiden hyötysuhde on parantunut jatkuvasti ja monissa kohteissa on mahdollista säästää merkittäviä määriä energiaa ottamalla käyttöön paremmalla säädöllä varustettu sähkömoottori, jota ohjataan taajuusmuuttajalla. Suomessa eri toimialat, ja erityisesti raskas prosessiteollisuus, ovat pitkään hyödyntäneet älykkäitä, optimoituja ja samalla kustannustehokkaita ratkaisuja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Olemme olleet kestävän kehityksen edelläkävijöitä ja kärkimaita ja samalla tehneet elintärkeätä työtä maamme kilpailukyvyn edistämiseksi. 

Myös ABB on sitoutunut vauhdittamaan yhteiskunnan ja teollisuuden muutosta tuottavamman ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi maailman pitää sähköistyä. Tulevaisuuden kestävässä kehityksessä huomio kohdistuu energiatehokkuuden lisäksi muun muassa sähköisen liikenteen ratkaisuihin, teollisuuden älykkäisiin järjestelmiin, robotiikkaan sekä energiatehokkaaseen lämmittämiseen lämpöpumppuja hyödyntäen. 

Näillä ja monilla muilla alueilla uudet edistykselliset ratkaisut ovat vieneet teknologian kehitystä eteenpäin osana globaaleja trendejä. Teknologia ja innovaatiot ovat avainasemassa ympäristövaikutusten vähentämisessä ja kestävämmän maailman edistämisessä. 

Pekka Tiitinen 

toimitusjohtaja, ABB Oy 

Jaa tämä artikkeli


Asiantuntijat CEO Innovaatiot