Energiaratkaisujen uudistamisessa vastattava isoihin kysymyksiin


Kokonaisvaltaisen energiahallinnan merkitys on korostunut voimakkaasti. Schneider Electricin keskeinen tavoite on toimia asiakkaan energiahallinnan teknologiakumppanina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olemassa olevien kiinteistöjen ja uusien rakennusten energiahallintaa mietitään järkevänä kokonaisuutena. 

Kaupungit kasvavat ja energiaviisas resurssien käyttäminen sekä uusiutuvien energiaresurssien lisääminen on keskeistä kestävän tulevaisuuden kannalta. ”Tarkastelemmekin kaupunkien kiinteistöjä kokonaisuutena: yksittäisiin pilotteihin keskittyminen ei riitä. Esimerkiksi sähköautojen lisääntyminen vaatii enemmän joustoa sähköverkoissa. Tämä jousto voidaan saada olemassa olevasta kiinteistökannasta’’, kertoo Jan Mattsson, Schneiderin suunnittelukanavajohtaja. 

Kuvassa Schneider Electricin suunnittelukanavajohtaja, Jan Mattsson

”Voimme luoda vastuullisia ratkaisuja myös kuntien ja kaupunkien nykyiseen kiinteistökantaan. Olen todella tyytyväinen, että Schneider Electric on jo pitkään suunnitellut älykkäät ratkaisut joustaviksi ja yhteensopivaksi myös vanhemman teknologian kanssa.’’ 

Katse laajoissa kokonaisuuksissa 

Esimerkki nykyisen kiinteistökannan hyödyntämisestä on mm. Helsinki Energy Challenge -kilpailun voittaja, Hot Heart. Se tarjoaa vaihtoehdon kattaa koko Helsingin kaukolämpöverkon energiantarve täysin hiilineutraalisti. Järjestelmän sydämenä toimii Schneiderin EcoStruxure-kokonaisuuteen kuuluva Microgrid Advisor -energianhallintajärjestelmä, jolla ohjataan energiatuotantoon liittyviä resursseja ja tuodaan ohjaustietoa vanhoihin kiinteistöihin. Kiinteistöissä energiaa kuluttavia resursseja ohjataan olemassa olevalla automaatiolla. Siihen lisätään ohjaukset merkittävän kokoisille resursseille, kuten ilmanvaihtokoneet tai päälämmitysjärjestelmät. 

Käytännössä järjestelmien ohjaus luodaan olemassa olevaan kiinteistökantaan sen automaatiojärjestelmän kautta. Kiinteistöjen automaatiojärjestelmät integroidaan useita väyläratkaisuja mahdollistavalla DER -kenttälaitteella, jotta kiinteistön resurssien liittäminen ja ohjaaminen on mahdollista. ”Microgrid Advisorin DER -kytkin linkittää kiinteistön järjestelmän osaksi kokonaisuutta, jolla saamme aikaiseksi kiinteistön energiatehokkuutta parantavan toiminnan, sisäisen huipputehojen hallinnan sekä mahdollisuuden liittyä ulkoiseen reservimarkkinaan. Näin kyetään luomaan alueellisesti ympäristövastuullinen energiatuotanto. 

”Vastaavat projektit ovat opettaneet sen, että tuloksia aikaan saadaksemme on keskityttävä pääenergiavirtoihin sen sijaan, että kohdennetaan toimet pieniin, vaikkapa yksittäisiä huoneistoja koskeviin kysymyksiin. On tärkeää tunnistaa suurten asioiden vaikutukset ja pystyä katsomaan asioita riittävän laajasti”, Jan Mattsson linjaa. 

Langattomuuden hyödyntäminen on nopeuttanut hankkeiden toteutusta ja säästänyt kustannuksia. Kuvassa Schneider Electricin Power Tag: Langaton energian- ja tehonmittaussensori.

”Schneider Electricillä tuomme kokonaisratkaisuja kiinteistöjen energiahallintaan. Energia voi olla lämpöä, sähköä tai jäähdytystä. Kun kaikki osa-alueet liitetään yhteen, pystymme auttamaan kaupunkeja energiahaasteessa ja kustannusten hallinnassa. Älykäs energiahallinta mahdollistaa laajemman tuuli- ja aurinkovoiman käytön kaupungeissa. Tämä toki edellyttää kaupungeilta valmiutta rakennusvalvonnassa, jotta siellä osataan toimia yhdenmukaisesti lupa-asioita käsiteltäessä. Pitää lisätä ymmärrystä, jotta ei hidasteta kehitystä. Energiavarastojen paloturvallisuus, aurinkopaneelien rakennekiinnitykset, merialueiden hyödyntäminen ja arkkitehtuurisen ilmeen muuttuminen ovat asioita, jotka vaativat ymmärrystä. Näin sujuva lupaprosessi saadaan maaliin”, Jan Mattsson summaa. 

Järjestelmän käyttöönotto on Mattssonin mukaan suhteellisen lyhyt, ja prosessi suhteellisen vaivaton operaatio – verrattuna esimerkiksi haasteelliseen rakennusprojektiin. Noin 60 % Schneider Electricin kiinteistösegmentin ratkaisuista rakennetaan olemassa olevaan kiinteistökantaan. Projektit ovat myös suhteellisen nopeita käynnistää. 

”Toki jos mittakaavana on vaikkapa koko kaupungin kattava ratkaisu, esimerkiksi kaupungin sata merkittävintä kiinteistöä yhdessä ratkaisussa, se vie enemmän aikaa. Kyseessä on tällöin kokoluokaltaan sadan miljoonan euron investointi. Sen mittakaavan toteutuksella olisi myös merkittävä ympäristövaikutus’’, Jan Mattsson unelmoi. 

Voitettavaa kaikille osapuolille 

Mattssonin mukaan järjestelmien hyötyjen ennustaminen on muuttunut olennaisesti viidessä vuodessa. Takaisinmaksuajat vaihtelevat jopa neljästä seitsemään vuoteen. 

Kuntien ja kaupunkien omistamissa kiinteistöissä energiakustannusten säästämisen lisäksi etuja saadaan operatiivisten kustannusten pienenemisestä sekä paremmasta sisäilmasta. Mattssonin mukaan tilankäyttäjien ja asiakkaiden tyytyväisyyttä parantavat järjestelmäominaisuudet, joilla on vaikutuksia muun muassa laadukkaan sisäilman, muuntojoustavuuden ja korkean energiatehokkuuden saavuttamiseen. 

”EcoStruxure Building Advisor -ratkaisumme on malliesimerkki siitä, miten energiatehokkuus sekä käyttäjälähtöisyys ovat kolikon kaksi eri puolta. Saamme esimerkiksi vikatilanteet aikaisempaa varhemmin selville, ja huolto voi toimia ajoissa ennen kuin ongelmat sisäilmassa tai muissa kiinteistön energiatehokkuuden kannalta merkittävissä asioissa aiheuttavat isompia ongelmia.’’  

Tutustu tarkemmin: www.se.com/ecostructure

Kuvat: Aleksi Friman

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen ja infrastruktuuri