Eliittisarjan uusiokannettava opiskelun tueksi


Kuopion kaupunki valitsi lukiolaisilleen kierrätetyt tietokoneet uusien sijaan. Miljoonasäästöjen ja minimoitujen ympäristöpäästöjen lisäksi vastuullinen valinta sai kiitosta ympäristötietoisilta oppilailta. 

Suomen lukioiden tietokonehankinnat aiheuttavat vuositasolla yli viiden miljoonan kilogramman hiilidioksidipäästöt. Vastuullinen vaihtoehto uudelle tietokoneelle on kierrätetty laite, joka on paitsi kustannustehokkaampi myös useimmiten uutta laitetta laadukkaampi. Uusiokannettavat ovat nimittäin tyypillisesti tietokoneiden eliittisarjaa, joihin kuntien budjetti uutena hankittuna harvemmin taipuu. Kustannustehokkaiden ja ekologisten uusiokannettavien suosio onkin kasvanut, mutta yhä edelleen vastuullisia valintoja jarruttaa käytettyihin tietokoneisiin kytkeytyvät epäluulot. 

”Lukiolaisten tietokonehankinnat ovat kunnille mittava investointi. Väärät valinnat tulevat kalliiksi, ja pahimmillaan haittaavat myös niiden tärkeintä tehtävää, eli opiskelun tukemista. Vanhentuneet mielikuvat tietokoneista voivat saada käytetyn laitteen hankinnan tuntumaan riskiltä. Saatetaan pelätä, että käyttöjärjestelmä vanhenee, akku ei kestä, vikojen korjaaminen on kallista eikä takuuta saa, ja kaiken lisäksi kone on vielä ruma ja kulunut”, lukiolaisten tarpeisiin uusiokannettavia ja digitaalisia palveluita tarjoavan Opinsys Oy:n toimitusjohtaja Jouni Korhonen antaa esimerkkejä yhä edelleen kohtaamistaan ennakkokäsityksistä. 

Takuuvarmasti kestävää laatua 

Todellisuus on nykyisin kuitenkin aivan toisenlainen. Yleisesti käytössä olevien tietokoneiden käyttöjärjestelmien laitevaatimukset ovat pysyneet samoina yli kymmenen vuoden ajan, ja Opinsys tarjoaa laitteisiinsa kolmen vuoden takuun. 

”Otamme myyntiin vain hyväkuntoisia eliittisarjan koneita, jotka ovat tyypillisesti olleet yrityksillä leasing-käytössä. Käytönjäljet ovat vähäiset, ja jokainen akku testataan”, Korhonen sanoo. 

Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormunen kiittelee Opinsys Lukiolaiskannettavia ja niihin kytkeytyvää monipuolista palvelukokonaisuutta. Ympäristö- ja kustannusnäkökulman lisäksi Lukiolaiskannettavien etuina ovat automaattisesti päivittyvä koeympäristö, valmiiksi ladatut ohjelmat ja rajaton tukipalvelu, jotka ajavat ensiluokkaisesti koneiden tärkeintä tehtävää, eli opiskelun tukemista. 

”Käytettyjen laitteiden hankinta toi meille 1,6 miljoonan euron säästöt ja samalla näytämme vastuullisen kuluttamisen esimerkkiä oppilaille”, Sormunen sanoo tyytyväisenä. 

Kiertotaloutta edistävät uusiokannettavat ovat olleet myös lukiolaisten mieleen. 

”Nuoret ovat nykyisin erittäin tietoisia ilmastokysymyksistä, mikä näkyy myös kulutustottumuksissa. Second handilla on nuorten keskuudessa brändiarvoa siinä missä sitä joskus oli uusimmilla merkkituotteilla. Kertakäyttökulttuuri on ohi”, Sormunen toteaa hymyillen.

Tutustu tarkemmin: lukiolaiskannettava.fi

Jaa tämä artikkeli


Rekry