Elementtiteollisuuden automatisoija tarjoaa kansainvälisiä tehtäviä


Kuva: HR-päällikkö Maarit Jamrozinskin (vasemmalla) mukaan Elematicissa viihdytään. Talolle tyypillisiä ovat pitkät työsuhteet, joissa siirrytään tehtävästä ja osastosta toiseen.

Elementtituotantoteknologian globaalia ykkössijaa hallussaan pitää Elematic, jonka tuotteille ja osaamiselle on kasvavaa kysyntää ympäri maailmaa. Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa elementtirakentaminen on yleistä, mutta monissa muissa maailman maissa teollinen rakentaminen on vasta lyömässä itseään kunnolla läpi. 

Akaan Toijalassa pääkonttoria pitävän yrityksen lähes koko tuotanto menee vientiin, mutta se toimittaa tuotantolinjoja ja teknologiaa myös kotimaan keskeisille elementtivalmistajille, kuten Consolis Parmalle, VaBelle ja Lujalle. Vuonna 1959 perustettu yritys on tunnettu omalla alallaan, mutta sen ulkopuolella yritys on jäänyt melko tuntemattomaksi. 

Meillä on jatkuvasti tarve erityisesti sähkötekniikan ja automaation osaajille. Siksi onkin harmi, että meidät tunnetaan melko huonosti ja mielikuva tästä alasta saattaa myös olla vanhentunut, harmittelee myös Petteri Laitinen, Vice President Projects & Services. 

Elematic on teknologiatalo, jossa on vahvaa perinteistä koneenrakennusosaamista, mutta sen lisäksi myös korkean tason automaatio-ja ohjelmisto-osaamista. 

Tartumme töihin, jos elementtitehdas pitää laajentaa, modernisoida tai rakentaa kokonaan uusi tuotantolaitos. Suunnittelemme tuotantolinjakokonaisuuden, valmistamme ja toimitamme tarvittavat koneet, laitteet ja ohjelmistot sekä huolehdimme asiakastuesta koko niiden elinkaaren ajan, Laitinen tiivistää. 

Digitaalisaatiosta tehoa ja tuottavuutta 

Digitalisaation, automaation ja IoT-pohjaisten ratkaisujen kasvava rooli ravistelee niin elementtitehtaita kuin koko rakennusalaa. Suomessa ja laajemminkin Pohjoismaissa kysynnän painopiste on tällä hetkellä elementtitehtaiden modernisoinnissa ja tuotannon tehostamisessa. Samalla pyritään parantamaan tehtaiden energiatehokkuutta, painamaan tuotannon hiilijalanjälkeä alaspäin, keventämään fyysisesti raskaita työvaiheita ja parantamaan työturvallisuutta. 

”Nämä ovat koko rakennusteollisuuden yhteisiä haasteita, joita me omalta osaltamme olemme ratkomassa”, Laitinen kertoo. 

”Automaation osuus toimituskokonaisuuksissa on jo ohittanut perinteiseen koneenrakennukseen kuluvan työmäärän, ja sen osuus kasvaa jatkuvasti.” 

Automaation lisäksi Elematic tarjoaa asiakkailleen myös ohjelmistoratkaisuja, kuten elementtitehtaille suunniteltua toiminnanohjausjärjestelmää ja tuotannon ohjauksen ratkaisuja. Nämä mahdollistavat myös eri toimijoiden välisen saumattoman tiedonsiirron; parhaimmillaan rakennesuunnittelija ja elementtitehtaan tuotannonsuunnittelija käyttävät  samaa rakennuksen 3D-mallia. Tehdas saa suoraan mallista tiedot tuotannonsuunnitteluun, josta tieto välittyy automaattisille laitteille. Näin varmistetaan oikeat lähtötiedot elementin valmistukselle, mikä vähentää virheitä ja parantaa laatua. 

Kaupungistuminen ohjaa teolliseen rakentamiseen 

Monissa Elematicin keskeisissä vientimaissa elementtirakentaminen ottaa vasta ensi askeleitaan. Sen osuus on kuitenkin hyvässä kasvussa, sillä kaupungistumisen globaali megatrendi suosii nopeaa ja tehokasta elementtirakentamista. Kovimmat kasvuodotukset ovat Kiinan ja Intian markkinoilla. 

”Kiina on maailman suurin rakennusmarkkina, joten siellä on meille valtava kasvupotentiaali. Uusia elementtitehtaita rakennetaan kiivaasti myös Intiaan, mutta markkina on kasvussa myös Euroopassa”, Laitinen kertoo. 

Myös tarve pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä ohjaa elementtirakentamiseen, sillä perinteiseen paikallavaluun verrattuna se säästää raaka-aineita ja vettä. 

Monipuolisia urapolkuja 

Elematicissa on tarjolla mielenkiintoisia haasteita ja monipuolisia urapolkuja uusille osaajille. 

”Tällä hetkellä kovin tarve on sähkö- ja automaatiopuolen osaajista sekä ohjelmoijista. Perinteisellä insinööritaustallakin pärjää jo pitkälle. Henkilöstön omaa kehittymistä tuetaan koulutuksilla ja tehtäväkierroilla”, HR-päällikkö Maarit Jamrozinski kertoo. 

”Meille on tullut viime vuosina paljon uusia osaajia, mutta Elematicissa myös viihdytään; tälle talolle tyypillisiä näet ovat pitkät työsuhteet, joissa siirrytään tehtävästä ja osastosta toiseen.” 

Jamrozinski itsekin on ollut Elematicilla jo 1990-luvulta lähtien. Mikä on saanut viihtymään vuodesta toiseen? 

”Tämä on sopivan kokoinen yritys, joka tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Täällä pääsee työtehtävissä lähelle asiakasrajapintaa ja työ on laaja-alaista verrattuna esimerkiksi isojen yritysten työtehtäviin”, HR-päällikkö tiivistää. 

Kansainvälisyyttäkin työympäristöstä löytyy, sillä Suomen toiminnoissa työntekijöitä on muuan muassa Saksasta, Ranskasta, Kiinasta, Latviasta ja Venäjältä. Nykyään asiakkaita palvellaan paljon etäyhteyksillä, mutta moniin tehtäviin kuuluu myös matkustaminen – ja toistakymmentä huoltoinsinööriä on jatkuvasti asiakkaiden luona eri puolilla maailmaa. 

Elematic Oyj 

 – Vuonna 1959 perustettu betonielementtitehtaiden ja tuotantolinjojen toimittaja 

  Pääkonttori ja tehdas Akaan Toijalassa, lisäksi ohjelmistoyksikkö Tampereella sekä tehtaat Riihimäellä ja Intian Alwarissa. 

 – Toimipisteet USA:ssa, Saksassa, Kiinassa, Intiassa ja Arabiemiirikunnissa. 

 – Liikevaihto noin 60 miljoonaa euroa, viennin osuus 95 %. 

 – Henkilöstöä noin 350. 

www.elematic.com 

Jaa tämä artikkeli


Rekry