ELÄMÄNI EI PÄÄTTYNYTKÄÄN


Kuultuaan lääkärin huonot uutiset Juho Juutilainen aloitti välittömästi hautajaisjärjestelyt. Uusi lääkehoito muutti kuitenkin dramaattisesti tapahtumien suunnan ja Juho yrittää nyt ymmärtää, että hän on yhä elossa.

Kirkkonummella asustava Juho Juutilainen on yrittäjä henkeen ja vereen. Vuonna 2004 hän sairastui ihosyöpään, joka hoidettiin kohtuullisen kivuttomasti. ”Toivottavasti emme näe enää koskaan,” naurahti lääkäri Juhon lähtiessä viimeisen kerran vastaanotolta. Toisin kävi. Elettiin syyskuuta 2009 ja alkoi kolmen vuoden rupeama, joka eri vaiheineen on riepotellut Juhoa elämän ja kuoleman rajoilla.

KILPAJUOKSUA SYÖVÄN KANSSA

Välillä lääkehoidoilla oltiin askel edellä, kunnes melanooma otti taas erävoiton. Uuvuttavaa kissa ja hiiri -leikkiä jatkui jonkin aikaa. ”Sitten syöpäkasvaimia alkoi ilmaantumaan ihon alle. Aamulla hampaita pestessäni kokeilin niskasta, että oliko tullut uusia kasvaimia, Juho muistelee.

Kerran Juhon seurustelukumppani piirsi mustalla tussilla rastin jokaisen kasvaimen päälle. Laskutoimituksen lopputulos oli 198 kasvainta. ”Se oli meikäläisen kuolemanluku”.

TUO RUOHOKIN ELÄÄ PIDEMPÄÄN KUIN MINÄ

Juho oli jutellut kuolemasta lääkärin kanssa. Jossain sivulauseessa oli kerrottu, että jos hänen syöpätyyppinsä etenee sisäelimiin, sitä ei voida enää parantaa. Eräänä päivänä kävi ilmi, että etäpesäke löytyi maksasta. Juho muistaa elävästi hetken, kun hän tajusi elämänsä olevan todennäköisesti ohi.

PALASET LOKSAHTIVAT KOHDILLEEN

Juho hyvästeli läheisensä, kävi viimeisillä illallisilla ja mökkireissuilla. Hän valmistautui päästämään irti elämästään. Tapahtui kuitenkin jotain käänteentekevää: ”Lääkäri kysyi, että haluanko lähteä mukaan kliiniseen lääketutkimukseen, vaikka siinä on myös riski kuolla?” Juho lähti täysillä mukaan. Yhtäkkiä kasvainten peitossa ollut mies tajusi, että hautajaiskutsuja ei tarvitsekaan lähettää. Mitä sitten tapahtui? Lue koko tarina Syöpäsäätiön verkkosivuilta.

» Lue koskettava tarina kokonaan: syöpäsäätiö.fi.

Teksti Anu Koikkalainen
Kuva Sara Lehtomaa

Jaa tämä artikkeli


Terveys