Ekologinen omakotitalo eristetyistä pystyhirsielementeistä


Oy Bau Log Ltd:n ekologisilla pystyhirsielementeillä puutalot pystytetään tavallista hirsitaloa helpommin ja edullisemmin. Menetelmä yhdistää hirsija elementtirakentamisen parhaat puolet nykyaikaisessa täyspuutalossa. Esimerkiksi ViherKostialassa Pälkäneen Luopioisissa näin on valmistunut jo neljä omakotitaloa.

VWE-tuote eli Vertical Wood Element on ekologinen, painumaton ja hengittävä, mutta kevyt elementti, jonka rakenne perustuu Bau Login rekisteröityyn EPHirsi-tuotemerkkiin.

”Elementti muodostuu kahdesta neljä senttiä paksusta ja 30 senttiä leveästä liimapuulevystä, joiden välissä on 22 senttiä puukuitueristettä. Rakenne täyttää kaikki energiavaatimukset. Valmistamme elementit itse Lopella”, yrittäjä Markku Juutilainen esittelee.

”Menetelmä soveltuu niin omakotitalojen kuin loma-asuntojen rakentamiseen.”

Omakotitaloja ViherKostialaan

Bau Log suunnittelee ja pystyttää talot itse. Nyt omakotitaloja nousee muun muassa ViherKostialaan, jossa on vakituiseen ja vapaaajan asumiseen soveltuva uusi asuinalue.

Nämäkin pientalot on suunniteltu asiakkaiden toiveiden mukaisesti täyttämään nykyaikaisen elämisen vaatimukset ympärivuotisessa käytössä.

”Talojen lämmitysmuoto on voitu valita vapaasti, usein se on ilmalämpöpumppu tai ilma-vesi-lämpöpumppu. Seinissä on valmiit sähköputkitukset ja tarvittaessa voidaan asentaa lattialämmitys. Talojen ulkoja sisäpinnat käsitellään hengittävällä ekologisella pintakäsittelyaineella, joten taloissa on terveellinen sisäilma”, Juutilainen kertoo.

Omakotitalot pystytetään niin sanottuun vesikattovaiheeseen noin kahdessa viikossa. Ulkokatteeksi tulee useimmiten huopa tai pelti. Elementtien keveyden ansiosta pystytyksessä ei yleensä tarvita nosturia.

Menetelmä soveltuu niin omakotitalojen kuin loma-asuntojen rakentamiseen. Tällä rakennusjärjestelmällä on ratkaistavissa myös uudet hiilijalanjälkivaatimukset.

Monipuolista rakentamista

Bau Log rakensi ensimmäisen kohteensa vuonna 2007. Sen jälkeen asuntoja on rakennettu muun muassa Vantaalle, Sastamalaan ja Kilpisjärvelle, ja nyt on Hyvinkäälle rakenteilla kuudes siirtolapuutarhamökki. Suunnitteilla on myös kaksikerroksinen puukerrostalo.

”Bau Login talot sopivat omakotirakentamisen lisäksi esimerkiksi korvaamaan ympäristöä säästäen vanhat, huonokuntoiset kesämökit, joita maassamme kyllä riittää. Myös kaksikerroksinen puukerrostalo on valtakunnallisesti kiinnostava kehittämishanke”, Juutilainen suunnittelee.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi