Inspiraatio: Eino Grön rakastaa mökkeilyä ja saunomista


Iskelmälaulajalegenda Eino Grön on mökkeillyt Hangonniemessä jo 1970-luvun alusta lähtien. ”Tontti löytyi sattumalta. Olin kahvilla erään paikkakuntalaisen kanssa ja mainitsin etsiväni sopivaa tonttia mökille. Hänellä oli tämä myynnissä. Lähdimme katsastamaan paikkaa ja tein välittömästi päätöksen kaupoista”, 80 vuotta täyttänyt Eino Grön muistelee rakastumistaan ensi silmäyksellä.

Ensimmäinen mökki oli siirrettävä. Nykyinen kahden huvilan ja kahden saunan mökkikokonaisuus on rakentunut vuosikymmenten saatossa. Rannassa sijaitseva päähuvila nousi yhdessä kesässä vuonna 2008 ja on saanut uumeniinsa rakkaita muistoesineitä ja seinilleen valokuvia uran varrelta. Mutta vahvimmin mökkimiljöötä leimaa kaunis luonto ja hulppea merimaisema. Grillikota ja savusauna on hienosti upotettu luonnonkallion notkelmiin ja vanhat kuusipuut reunustavatpihatietä.

Luonnossa oleilu on laulajalle selvästi sielun lepoa. ”Nuorempana lenkkeilin täällä paljon eikä ollut mitään hienompaa kuin päästä lenkiltä saunaan”, Grön muistelee. ”Edelleen saunon joka päivä, jos se vain on mahdollista”.

Puulämmitteinen rantasauna lämpiää nopeasti mutta kiire ei kuulu Einon mökkiarkeen. Hän lämmittääkin mielellään kelohonkaista savusaunaansa, jonka lämpiäminen vie koko päivän. ”Saunan lämmitessä ehdin rauhassa tarkkailla lintuja”, hän kertoo toisesta lempipuuhastaan mökillään.

Hangossa mökkeily on hyvää vastapainoa Floridan golfkentille, joilla Grön viettää aikaa talvisin. ”Suomessa ollessani keikkailen ja joskus tulen edelleen keikalta suoraan mökille”, Eikka kertoo kohentaen grillikodan hiillosta. ”Nyt pitää kyllä hakea makkaraa”, hän toteaa ja kiteyttää suomalaisen mökkeilyn ytimen.

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Mökkeily