DIGILOIKKA ETEEN VAI TAAKSE?


Vanha sanonta kertoo, että köyhällä ei ole varaa halpaan. Meidän kaikkien maksamilla verovaroilla tehdään parasta aikaa hankintapäätöksiä julkisen sektorin tukipalveluissa ja näillä päätöksillä on pitkäkestoisia vaikutuksia jokaisen kuntalaisen elämään. Fiksut kunnat ja kaupungit toimivat nyt sananlaskujen mukaisesti vaikka ajat ovatkin haastavat, toteaa julkisen sektorin digitalisaatiota edistävän Sarastia Oy:n asiakkuusjohtaja Tero Karinti. 

“Tarjoamme markkinoiden moderneimmat ratkaisut julkisen sektorin digiloikkaan”, kertoo Sarastia Oy:n asiakkuusjohtaja Tero Karinti.

Juuri nyt kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen tehdään pitkäkantoisia päätöksiä, joilla on merkittävä vaikutus siihen kumpaan suuntaan se kuuluisa digiloikka otetaan. Yhteiskuntamme ei kestä vääriä valintoja digitalisoitumisen suhteen. Nyt ei ole aika säästää väärässä kohtaa. 

Niin vakava on julkisen sektorin taloustilanne, että vain harvat kunnat voivat raportoida positiivisia uutisia talousrintamalta. Talouskurimuksessa ensimmäinen reaktio on yleensä se loogisimmalta tuntuva; ostetaan halvinta mitä löytyy koska ei ole varaa muuhun. Tätä tapahtuu tälläkin hetkellä monessa kunnassa. Esimerkiksi palkka- ja talousjärjestelmiä vaihdettaessa turvaudutaan edullisiin, mutta pitkälti 1990-, tai jopa 1980-luvulta peräisiin oleviin järjestelmiin. Se on selvää, että vanha on edullisempaa hankintahetkellä. Onko se kuitenkaan sitten sitä pitkällä tähtäimellä? 

Lähdimme Sarastiassa työstämään digitalisaation vauhtiloikkaa julkisella sektorilla jo vuosia sitten. Päädyimme moderneimpaan mahdolliseen teknologiaan pohjautuvaan alustatalous-ajatteluun, jossa kuntalaisten ja kunnan palvelut tuotetaan jatkossa samalla tavoin kuin meille tutuissa arkielämän mobiilisovelluksissa. Musiikkia? Hanki Spotify. Haluatko kaikki valokuvasi ja tiedostosi käyttöön kaikissa kodin datalaitteissa? Applen tuotteilla onnistuu. 

Samaa logiikkaa haluamme tuoda niin kuntien tukipalveluihin (palkka- & talouspalvelut) kuin kuntalaisille suunnattuihin palveluihinkin. Esimerkkinä jälkimmäisestä voidaan pitää esimerkiksi asiointia erilaisissa lupakysymyksissä, vaikutusmahdollisuuksia kuntalaisäänestysten osalta tai ilmoitusta vaikkapa rikkinäisestä puistokeinusta. Kaiken tämän toteutamme yhden luukun periaatteella modernin Microsoft D365- teknologian avulla. Kaikki palvelut tuotetaan samalla teknologialla joka säästää julkisen sektorin varoja pitkällä tähtäimellä. Meidän kaikkien maksamia verovaroja. 

Olemme siis valinneet linjan jossa haluamme korvata edulliset, mutta vanhaa teknologiaa olevat ratkaisut uuden ajan alustaratkaisuilla. Tämä vaatii investointeja, ja se puolestaan vaatii kuntasektorin päättäjiltä rohkeutta näinä haastavina aikoina. Haastammekin kaikki rohkeat kuntapäättäjät tekemään oikeita ratkaisuja jotka palvelevat kuntalaisia pitkälle tulevaisuuteen. Viisas investoi silloin kun muut tekevät paniikkiratkaisuja. Tulevaisuus tehdään nyt. 

Sarastia Oy 

250+ kuntatoimijaa asiakkaana 

20 toimipistettä valtakunnallisesti 

860 asiantuntijaa töissä 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi