Digiloikassa tiimityö arvossaan


Anu Mustakari sekä Eila Erola

Sujuvasti palveleva terveysasema jokaisen espoolaisen omassa taskussa. Näin tavoitteen kiteyttää Espoon avosairaanhoidon ja terveysasematoiminnan johtava ylilääkäri Eila Erola. Vuodenvaihteessa johtovastuu siirtyy Erolalta Anu Mustakarille. Mustakari on tiimipelaaja, jonka mielestä työ perusterveydenhuollossa on kuninkuuslaji.

Terveyskeskuslääkärin työ on haastavimmasta päästä olevaa lääkärintyötä, tietää Espoon johtava ylilääkäri Eila Erola.

Haastavuudessa on myös työn vetovoima. ”Potilastyö terveyskeskuksissa on erittäin monipuolista, ammattitaitoaan pääsee käyttämään todella laajalla skaalalla. Työ sopii henkilöille, joita haasteet innostavat”, Erola toteaa.
Espoon terveysasematoiminnan kokonaisuus käsittää 9 terveysasemaa, kaksi palveluseteliterveysasemaa sekä yhden ulkoistetun terveysaseman. Palveltavia espoolaisia on noin 290 000.

Lääkärivirkoja Espoon terveysasemilla on reilut 120. Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa terveyskeskusten merkitys kansanterveystyön peruspilarina on otettu tosissaan. Espoossa on tehty pitkään töitä sen eteen, että nuoret lääkärit saavat parhaan mahdollisen tuen.

”Siksi Espoosta ei kuulu niitäkään, terveisiä suolakaivoksesta”, iloitsee vuodenvaihteessa Espoon johtavaksi ylilääkäriksi siirtyvä Anu Mustakari.

Espoossa on tutorlääkärit ja säännölliset työpaikkakoulutukset. Myös ulkoisia koulutuksia on tarjolla.

”Selkeillä toimintaohjeilla on pyritty huolehtimaan siitä, että ongelmatilanteisiin saa nopeasti vastauksia. Omasta wiki-arkistostamme löytyy hakusanoilla materiaalia, ja aina on mahdollista myös kilauttaa kaverille”, Erola ja Mustakari vinkkaavat.

Kehittämismyönteisyyttä

Eila Erola aloitti työnsä Espoossa jo 30 vuotta sitten. Hän on toiminut terveyskeskuslääkärinä, omalääkärinä, apulais- ja ylilääkärinä sekä johtavana ylilääkärinä. Koulutukseltaan hän on yleislääketieteen erikoislääkäri.

”Olen nähnyt Espoon kehittymisen monessa roolissa. Suuren työnantajan palveluksessa on tarjolla paljon erilaisia työtehtäviä. Ja mikä parasta, Espoo on hyvin kehittämismyönteinen, olipa sitten kyse mittavista uudistuksista tai pienempien toimintamallien ja konseptientestaamisesta.”

Anu Mustakarilla uravuosia on vähemmän, kokemusta jo kosolti. Erikoistuttuaan ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi hän lähti mukaan silloiseen Startup-yritykseen, Pihlajalinnaan. Sieltä matka jatkui Etelä- Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäriksi. Vuonna 2012 hänet valittiin Lääkäriliittoon ensin jäsenpalvelupäälliköksi ja sittemmin toimialajohtajaksi.

Kun Espoo vuoden 2020 alussa haki ylilääkäriä Tapiolan terveysasemalla, intohimoinen oman osaamisensa kehittäjä pani paperit vetämään.

”Valinta Tapiolaan oli iso ilo, nöyrästi otin viran vastaan tiedostaen, että opittavaa on paljon.”

Vaan ei kulunut vuottakaan, kun Mustakari oli valittu koko Espoon johtavaksi ylilääkäriksi.

”Espoossa on vahvasti asialleen omistautuneita osaajia. Täällä on oivallettu yhteistyön merkitys; koko hoitoketju on arvossaan. Ja niin sen pitääkin olla – sujuvasti toimiva kokonaisuus auttaa kuntalaisia parhaiten.”

Jaa tämä artikkeli


Terveys Työelämä