Diabeteksen hoidot kehittyneet huimasti


Diabeteksen hoitomahdollisuudet ovat ottaneet harppauksia eteenpäin uusien glukoosinseurannan ja automaattisen insuliinin annostelun sisältämien laitteiden myötä. Diabeteksen kanssa elämisen kulmakiviä ovat kuitenkin terveelliset elämäntavat ja toimiva hoitosuhde.

Diabetestyypeistä yleisimmät ovat tyypin 1 diabetes, jossa on kyse insuliininpuutoksesta, ja tyypin 2 eli aikuisiän diabetes. Tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen vaaditaan geneettinen alttius ja jokin laukaiseva tekijä, ja tyypin 2 diabetes kehittyy usein vuosien kuluessa erityisesti keskivartalolihaville henkilöille.

Suomessa tyypin 1 diabetes lapsilla ja nuorilla on yleisempää kuin missään muualla maailmassa. Myös tyypin 2 diabetes on hälyttävästi lisääntymässä. Koronapandemian aikana moni vältteli ei-akuutteja lääkärikäyntejä, jolloin diabetesdiagnooseja on jäänyt piiloon.

Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Elina Pimiä korostaa kahta seikkaa diabeteksen diagnosoinnissa sekä hoidossa: hyvää hoitosuhdetta sekä oikeanlaisen hoitokombinaation löytämistä.

”Vaikka työterveys-, ikätarkastus- tai muita lääkäri- ja hoitokäyntejä on jäänyt rästiin, kannattaa vain rohkeasti varata vastaanottoaika”, hän kehottaa. ”Uusimmat hoidot lääkehoidot ja laitteet mukaan lukien saa hyödykseen vain sillä tavoin.”

Diabetes hallintaan uudella teknologialla

Verensokerin suuret vaihtelut on diabetesta sairastavalle haitallista, sillä ne lisäävät lisäsairauksien riskiä. Verensokeri voi vaihdella useista eri syistä kuten heikosta unenlaadusta, stressistä tai aterioiden viivästymisestä. Onneksi glukoosin seuranta on helpottunut jatkuvasti.

Markkinoilla on monien eri valmistajien erilaisia ratkaisuja diabeteksen hoitoon. Medtronic on diabeteksen hallinnassa käytettävien laitteiden johtava valmistaja. Yritys valmistaa edistyksellisiä automaattisesti insuliinia annostelevia hybridi-insuliinipumppuja jatkuvan glukoosinseurannan (eli sensoroinnin) järjestelmiä, erilaisia diabeteksen hoitoon liittyviä lisätarvikkeita sekä diabeteksen hallintaan tarkoitettuja digitaalisia ohjelmia.

MinimedTM 780G-insuliinipumppujärjestelmä – Keskitys elämään, älä glukoosiarvoihin!

”Nykyisin verensokerimittari voidaan liittää älypuhelimeen, ja sovelluksen avulla voi seurata verensokeriarvojaan. Kudosnesteestä glukoosiarvoa mittaavalla glukoosisensorilla voidaan helpottaa diabeteksen seurantaa. Sitä käyttäessä ei tarvitse mitata verensokeria sormenpäästä. Tällainen, pääsääntöisesti monipistoshoidoissa käytettävä sensori voi lähettää tietoa eteenpäin tai sitä voidaan lukea omalla älypuhelimella tai erillisellä skannerilla. Laitteisiin liittyy myös hälytysominaisuuksia liian korkeasta tai matalasta verensokerista. Ratkaisevaa laitteen saannille ovat useat päivittäiset insuliinipistokset, ei se, onko kyseessä tyypin 1 vai tyypin 2 diabetes.”

Sensorointi voidaan yhdistää myös insuliinipumppuihin, jotka korvaavat terveen haiman toimintaa insuliinin annostelun osalta. ”Uusimmat, automaattisesti insuliinia annostelevat hybridi-insuliinipumput pystyvät sekä säätämään jatkuvaa insuliiniannosteluaan että tarvittaessa antamaan vielä erillisiä korjaavia annoksia. Pumpuissa on myös mahdollista säätää insuliiniannostelua eri tilanteiden yhteydessä ja ottaa näin huomioon esimerkiksi liikunta. Näiden laitteiden avulla diabetesta sairastava voi usein elää aivan normaalia elämää. Uudet pumput ovat entistä käyttäjäystävällisempiä ja yksilöllisiä tarpeita huomioivia.”

Lopuksi Pimiä muistuttaa: ”Liikunta on kaikille diabetesta sairastaville tärkeä elämäntapahoito, joka tehoaa vaikka ihmisellä ei olisi ylipainoa. Se parantaa insuliiniresistenssiä eli insuliinin tehoa. Uusien laitteiden ja hoitomuotojen hyödyntämisen lisäksi myös hoitosuunnitelma ja seurantakäynnit ovat edellytys hyvä hoidon toteutumiselle.”

Lähde: Diabetesliitto

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys