Datakeskukset voivat tukea uusiutuvan energian käyttöä ja sähköverkon luotettavuutta


Suomessa kehitetty teknologia auttaa digitaalitalouden keskiössä olevia datakeskuksia vahvistamaan sähköverkkoa ja luo uusia tulonlähteitä. 

Energianhallintayhtiö Eaton on tutkinut Microsoftin kanssa menetelmiä, joiden avulla datakeskukset voivat tukea uusiutuvan energian entistä laajempaa käyttöä sekä vakauttaa sähköverkkoa. Samalla ne voivat ansaita rahaa ydinbisneksensä sivussa jo käytössä olevilla järjestelmillään. 

”Digitalisaatio tarvitsee uusiutuvaa energiaa ja energiamurros edellyttää älykkäämpiä sähköverkkoja. Jos datakeskus tukee uusiutuvan energian käyttöä sähköverkossa, niin se ei vain kompensoi omaa sähkönkulutustaan, vaan mahdollistaa puhtaan sähkön käytön muillekin”, sanoo Janne Paananen, Eatonin Critical Power Solutions -yksikön teknologiajohtaja. 

”Datakeskusten hyöty kasvaa merkittävästi, kun niihin varastoitua energiaa hyödynnetään joustavuuden ja optimointipalvelujen tarjoamiseen. Kyseessä on kolmoisvoitto, jossa voittajia ovat ympäristö, kantaverkkoyhtiöt ja datakeskusoperaattorit”, Paananen jatkaa. 

Eaton ja Microsoft ovat toteuttaneet pilottiprojektin, jossa he tuottivat sähköverkolle joustoa ja järjestelmäpalveluita datakeskuksen akustoon varastoituneen energian avulla. Yhtiöt hyödynsivät Eatonin Suomessa kehittämän ja Espoon tehtaalla valmistettavan EnergyAware UPS -laitteen interaktiivisuutta sähköverkon kanssa. Häiriöttömän virransyötön varmistava EnergyAware reagoi sähköverkon tilaan ja säätää akuston purku- tai lataustehoa tarpeen mukaan sekä toimii hajautettuna energialähteenä sähköverkko-operaattoreille. 

”Emme ole rakentamassa uutta järjestelmää, vaan tuomassa lisäominaisuuden datakeskuksissa jo oleviin laitteisiin”, Paananen alleviivaa. 

Eatonin ja Microsoftin pilotti osoitti datakeskusten soveltuvuuden sähköverkon vakauttamiseen esimerkiksi toimimalla nopeana häiriöreservinä, joka vastaa uusiutuvan energian ja alhaisen inertian tuomiin haasteisiin. Tämä parantaa sähköjärjestelmän luotettavuutta ja vähentää tarvetta lisäinvestoinneille. 

www.eaton.com

Jaa tämä artikkeli


Business NOW