Puhtaammin, korkeammalle, ensimmäisenä


Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursorin katse on vahvasti tulevaisuudessa. Monet sen edistämistä hankkeista liittyvät liikkumiseen. Etelä-Kymenlaakso on Suomen merkittävin logistinen keskittymä: Venäjä ja meri ovat rajoina, mutta eivät esteinä.

Pyhtään kunta on yhteistyössä Redstone Aero -yrityksen kanssa rakentanut Pyhtäälle lentokentän. Paitsi perinteistä lentoliikennettä kenttä palvelee myös ilmailun tulevaisuuden ratkaisujen kehitysalustana. Drone-osaamiskeskuksen ilmatilassa ovat monet yritykset jo nyt testanneet teknologiaansa.

”Tulevaisuudessa Pyhtään drone-keskus haluaa tarjota yrityksille myös tiloja ja mahdollisuuden sijoittua kentän läheisyyteen,” sanoo Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho.

Ehon mukaan kenttä mahdollistaa myös lentokoneiden ja dronejen yhtäaikaisen testaamisen samassa ilmatilassa. Kentälle kaavoitetulla poikittaisella kiitotiellä ei haeta ilmailuliikenteen volyymin kasvua, vaan tehdään testausympäristöä maassa liikkuville autonomisille ajoneuvoille.

Eho pitää tärkeänä sitä, että alueen oppilaitokset (ammattiopisto ja ammattikorkeakoulu) ovat lähteneet mukaan yhteistyöhön ja kehittämään alan koulutusta.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho

Puhtaammin vuonna 2021

Nesteytetty maakaasu (LNG) on puhtaampi vaihtoehto öljylle ja muille polttonesteille.

Haminan Energia osakkuusyhtiöineen (Hamina LNG ja Rohe Solutions) tarjoaa kaasumarkkinoiden avautuessa 2020 polttonesteitä korvaavaa LNG:tä niin teollisuuden kuin liikenteenkin ratkaisuihin.

Hamina LNG:n tuontiterminaali valmistuu sopivasti elokuussa 2020 ja otetaan kaupalliseen käyttöön 2021. Se on kolmas LNG-varasto Suomessa, mutta ensimmäinen, joka tullaan kytkemään kansalliseen kaasuverkkoon tarjoten näin merkittävää huoltovarmuuden lisäystä.

Hamina LNG HUB

Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska sanoo, että kaasunkäyttäjä voi varata terminaalikapasiteettia käyttöönsä tai vastaavasti ostaa energiatoimituksen Rohelta haluamassaan laajuudessa.

”LNG-toimitus onnistuu laajasti myös kaasuverkon ulkopuolelle. LNG on esimerkiksi öljyä merkittävästi edullisempaa ja hiilidioksidi- ja muut päästöt ovat selvästi alhaisemmat,” sanoo toimitusjohtaja Perttu Lahtinen Rohe Solutions -myyntiyhtiöstä.

www.cursor.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Kehittyvä Suomi