CrossLam kainuulainen voimannäyte


CLT-levyrakenteessa yhdistyvät puurakentamisen ekologisuus ja elementtirakentamisen nopeus. 

Rakennusalaa seuraaville ja alan toimijoille ei ole uutinen, että massiivipuurakentamisessa Suomi kulkee jälkijunassa. Sveitsissä kehitetty CLT-levy on ollut Keski-Euroopassa suosittu rakennusmateriaali jo liki 30 vuotta, mutta Suomeen rantautuminen on muutamista sinänsä tavoitteellisista hankkeista huolimatta venynyt ja vienyt aikaa. 

Rakennusalan päättäjät, herätys! 

Vuonna 2014 toimintansa aloittanut Oy CrossLam Kuhmo Ltd on pioneerina ja Suomen ensimmäisenä alan yrityksenä ottanut vahvan suunnannäyttäjän roolin. ”Koemme, että tehtävämme on herätellä rakennusalan päättäjiä tiedostamaan puurakentamisen edut ja kustannustehokkuus myös kerrostalorakentamisessa”, myyntijohtaja Ville Manninen sanoo. 

Mannisen mukaan CLT-levyn markkinoille tuloa ovat hidastaneet osin pinttyneet tavat ja asenteet, osin rakentamisen joissakin kohden ylimitoitetut viranomaismääräykset. Myös alan suunnittelijoiden ja ammattilaisten koulutus on Suomessa ollut puutteellista ja osin retuperällä.

Manninen myös muistuttaa, että ympäristöperusteiset veroedut ja kannustimet puuttuvat yhä rakennusalalta siitä huolimatta, että tarjolla on toimivia, ekologisia tuotteita, joilla rakentamisen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. 

CLT-levyn ekologisuus on noussut monessa selvityksessä esille. ”Puurakenteisen asuinkerrostalon aiheuttama hiilipiikki on noin 30 prosenttia pienempi kuin vastaavan betonirakenteisen kohteen.” 

Mannisen mielestä kannustimia mietittäessä on syytä myös muistaa, että puuteollisuus on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta sijoittunut suurten asutuskeskusten ulkopuolella. ”Alan vaikutukset syrjäalueiden taloudelle ja työllisyydelle ovat merkittäviä”, hän sanoo ja löytää etsimättä esimerkin. ”Teollisen puurakentamisen yritykset CrossLam ja Elementti Sampo työllistävät tänä päivänä Kuhmossa liki sata henkilöä. Kainuun alueella lukema on merkittävä.” 

Manninen myöntää, että monien asioiden kanssa elo on yhtä painia joka päivä. Tunnelin päässä näkyy kuitenkin jo enemmän valoa kuin vielä jokunen vuosi sitten uskallettiin ehkä odottaa: CrossLam on toimittanut CLT-levyä viiteentoista kerrostaloon ja satoihin muihin massiivipuurakennuksiin. 

”CLT-elementeistä rakentaminen on saanut sijaa myös Suomessa.” 

Palkittua puurakentamista 

CrossLam CLT, cross laminated timber, on massiivipuulevyä, jossa useita lamellikerroksia on liimattu toisiinsa nähden ristiin. Rakenne tekee CLT-levystä jäykän, vahvan ja tiiviin; levyjä voidaan käyttää sekä pysty- että vaakarakenteissa. 

Teollisen esivalmistuksen myötä syntyvinä etuina Ville Manninen mainitsee rakentamisen nopeuden ja täsmällisyyden. Lopputulos on turvallinen, terveellinen, laadukas ja aikaa kestävä. 

Useita rakennusalan palkintoja ja vuoden 2017 puupalkinnon saanut Tuupalan koulun on monin tavoin täydellinen malliesimerkki. ”Tuote ja tuotantoketju ovat lähestulkoon alusta loppuun Kainuusta”, Ville Manninen sanoo. Laadukkaasti toteutetun, viihtyisän ja arkkitehtonisesti onnistuneen kouluhankkeen kerrosneliö maksoi 2250 euroa. 

Nyt valmistumassa on 13-kerroksinen CrossLam CLT-runkoinen puukerrostalo Espoon Tapiolaan. Myös useita muita kohteita on työn alla.

Ville Manninen 

Myyntijohtaja 
+358 44 314 1433 
ville.manninen@crosslam.fi 

Juha Virta 

Hallituksen puheenjohtaja 
+358 40 148 6550 
juha.virta@crosslam.fi

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi