CLEWATIN suuntana maailman meret


Kokkolalaisella ympäristöalan yrityksellä Clewat Oy:llä on tähtäimessä maailman vesistöt. Muoviroskaongelma on levinnyt pitkin maapalloa, eikä muovi häviä luonnosta itsestään. Joet, järvet ja meret täytyy puhdistaa mekaanisesti. 

70-luvulta asti lisääntynyt muovinkäyttö on johtanut siihen, että muovia on kaikkialla luonnossa. Erityisen paljon sitä löytyy vesistöistä ja tänä vuonnakin vesiin päätyy miljoonia tonneja uutta muovia. Ainoa ratkaisu tilanteeseen on kunnollinen muovinkierrätys, toimivat kierrätysmuovin markkinat, muovin käytön vähentäminen – ja jo ympäristössä olevan muovin keräys pois. 

”Muovihan ei häviä itsestään luonnosta”, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Keijo Säilynoja. ”Ratkaisumme hienous on siinä, että sillä saadaan kerättyä 0.5 mm kokoiset mikromuovitkin pois luonnosta. Etunamme on myös monikäyttöisyys: aluksellamme voidaan kerätä muoviroskan lisäksi kevytöljyä, leviä sekä haittakasveja selvästi perinteisiä keinoja tehokkaammin. ” 

Maailma tarvitsee suomalaista ympäristöosaamista 

Suomalainen yritys kartoittaa parhaillaan maailmalta alueita, joissa alusta pystytään parhaiten hyödyntämään. Suurimmat ongelma-alueet löytyvät Aasiasta, mutta esimerkiksi Välimerikin kaipaisi kipeästi puhdistusta. ”Rahoitus puhdistamiselle on tällä alalla perinteisesti ollut tiukassa, ja siksi Clewat on luonut ainutlaatuisen palvelumallin merten puhdistukseen. Kukaanhan ei omista meriä, eikä ole halunnut ottaa vastuuta vesistöjen siistimisestä. Markkinapotentiaali on kuitenkin laaja – koko maailma ja kymmenet miljardit eurot. Clewatin kaupallinen malli, kustannustehokkuus sekä näkyviin ongelmiin ja konkreettisiin tuloksiin keskittyminen on saanut erinomaisen vastaanoton. Olemme selvästi oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kysynnässä näyttää nyt odottavan selvä koronan patoama sysäys”, kaupallinen johtaja Marko Kärkkäinen kertoo. 

Clewat ei pelkästään kehitä ja rakenna aluksia, vaan lupaa asiakkailleen myös täyttä asiantuntemusta ja koko arvoketjun hoitamista. ”Meillä on taitavat osaajat talossa, jotka hoitavat merijäteongelmat, öljyn keräyksen ja haittakasvien poiston alusta loppuun. Suomesta ylipäätään viedään liian vähän ympäristöosaamista maailmalle. Haluamme hyödyntää koko potentiaalin ja niin, että siitä on hyötyä muillekin.” Keijo muistuttaa. 

Tähän asti rantoja ja vesistöjä on yritetty siivota talkoovoimin tai perinteisillä koneilla. Yrityksen aluksella hyödyt ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat. ”Keräystehomme on jopa 200 m3 jätettä tunnissa. Sen parempaan ei taida moni muu pystyä. Olemme patent pending-virtausteknologiallamme selvästi alamme innovaatioiden edelläkävijä. Ajattelemme Clewatilla, että maailma tarvitsee tällä hetkellä yrityksiä, jotka tuovat tehokkuutta ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Pelkästään valtioiden tai yksittäisten ihmisten teot eivät riitä, yritystenkin tulee olla mukana muutoksessa.” 

clewat.com

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi