KOHTUUHINTAISTA JA PAREMPAA ASUMISTA


Matka uuteen kotiin

Bonava keskittyy Suomessa kasvukeskuksiin ja kerrostaloasumisen kehittämiseen, suunnitteluun ja tuotantoon. Asumisen megatrendit ja ilmiöt konkretisoituvat muun muassa yhteistilojen suunnittelussa. ”Meillä on merkittävä painopiste yhteistiloissa ja asukaspihoissa, ja puhummekin naapurustoista. Mietimme tarkkaan, miten voimme tehdä asumisesta ja elämästä helpompaa ja mukavampaa. Mahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset; lähtien tarpeista harrastuksiin, lasten synttärikutsujen järjestämiseen tai ystävien kanssa pidettäviin lätkämatsi-iltoihin, siihen miten asukkaan matka bussipysäkiltä, parkkihallista tai pyöräparkista on turvallista ja miellyttävää. Pienilläkin asioilla voimme huomattavasti helpottaa asiakkaidemme arkea. Toimme esimerkiksi Suomessa ensimmäisenä kerrostalojen yhteistiloihin nettiostoksia helpottavan Smartpost-palvelun”, kertoo Bonava Suomen kaupallinen johtaja Virpi Takala.
”Teemme paljon yhteistyötä muiden maiden kanssa liittyen tutkimukseen, tuotekehitykseen, toimintatapoihin sekä mahdollisuuksiin käyttää uusinta teknologiaa”, sanoo Takala. Konsernitason kehitystyön tuloksia ovat esimerkiksi uudet skandinaaviset keittiökonseptit, jotka ovat saaneet paljon kiitosta asiakkailta.

Kohtuuhintainen asuminen ja asiakas Bonavalla toiminnan ytimessä

Paikalliset määräykset ja säädökset vaihtelevat jopa Suomen rajojen sisäpuolella, puhumattakaan eri maiden eroavaisuuksista. ”Haluamme tuoda julkiseen keskusteluun myös sen, miten poliittisilla päätöksillä vaikutetaan rakentamiseen niin hyvässä kuin pahassakin. Eikö esimerkiksi kaavoituksen ja rakennuslupien kanssa voi jo löysätä normeja ja aikaansaada siten asiakaslähtöisempiä asuntoja ja naapurustoja? Tällä hetkellä asuminen on aivan liian kallista ja pakotettuja kustannuksia on liikaa asukkaille”, sanoo toimitusjohtaja Juuso Hietanen.

”Haluamme tehdä ihania uusia koteja ja naapurustoja mahdollisimman monille.”

”Trendinä näkyy, että autoilusta luovutaan yhä enemmän ja silti meillä on paikoituskiintiöt Helsingissä. Maanalainen paikoitus on kallista toteuttaa ja se on useimmiten jyvitettynä suoraan asuntojen hintoihin”, Hietanen summaa. ”Mielestämme asuntoihin kytkettyjä lisätiloja pitäisi tehdä vain kysyntäpohjaisesti. Tutkimme tarkkaan asiakkaiden tarpeita ja siltä pohjalta uudet kerrostaloalueet rakennettaisiin nyt eri tavalla – ei perustuen vanhentuneisiin käsityksiin esim. pysäköinnistä ja varastotiloista. Paljon näitä sääntelyllä vaadittuja tiloja jää käyttämättä ja kustannukset kuitenkin jyvitetään asuntojen neliöhintoihin.”

”Asumisen hinta on merkittävä jarru työntekijöiden muuttamiselle sinne, missä työpaikkoja on. Asia on tärkeä kansantaloudellisesti. Suomessa käytetään aivan liian suuri osa kotitalouden tuloista asumiseen verrattuna muihin maihin. Miltä Suomen talous näyttäisi, jos kuluttajat voisivat saada 20 % tuloistaan käytettäväksi muuhun kuin turhan kalliiseen asumiseen? Meidän on tehtävä merkittäviä muutoksia koko alalla, että Suomeen saadaan kohtuuhintaista asumista. Haluamme, että mahdollisimman monella suomalaisella olisi varaa hankkia myös uudisasunto. Onneksi eri osapuolet niin kunta- kuin valtiotasolla ovat jo hyvin heränneet muutoksen tarpeesen.

Bonava Suomi kuuluu 7 muun maan kanssa Euroopan johtavaan asuntorakentamisen konserniin – Bonava Abp:hen – joka on listattu Tukholman pörssissä.

Bonava toimii Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Pietarissa, Virossa ja Latviassa noin 2000 ammattilaisen voimin. Liikevaihto vuonna 2017 oli noin 1,5 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa. Suomen Bonavalla on töissä n. 300 asumisen ammattilaista, oma suunnittelutiimi arkkitehteineen ja pääsuunnittelijoineen sekä toimintaa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Suomen Bonavan kasvuvauhti on ollut hurja perustamisvuodesta 2016, jolloin se irtautui NCC:stä ja vauhti kiihtyy edelleen etenkin tuotannossa ja suunnittelupuolella.

www.bonava.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Infrastruktuuri Rakentaminen Rakentaminen 2020