Bonava rakentaa Tampereelle kohteita, jotka toteuttavat kestävän kehityksen tavoitteita


Bonava Suomi Oy on asuntokehityssalan suunnannäyttäjä, jonka toimintaa ohjaavat kestävään kehitykseen ja onnellisten naapurustojen luomiseen panostaminen. Näsijärven rantaan tällä hetkellä nouseva Ranta-Tampellan Laituri on hyvä esimerkki yrityksen strategian mukaisista uuden ajan rakennushankkeista. Samoja teemoja noudattavat myös tulevina vuosina rakentuvat Kalevan Rosmariini ja Hervannan Havu.

Bonava pyrkii luomaan uusien kotien lisäksi onnellisia naapurustoja, joissa sekä ihminen että ympäristö kukoistavat. Yritys on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin ja edistää niihin pääsemistä aktiivisilla käytännön toimilla. Nyt rakennettavissa kohteissa tämä näkyy esimerkiksi energiatehokkuuteen ja jakamistalouteen liittyvissä ratkaisuissa.

Upeassa, historiallisessa ympäristössä sijaitseva Ranta-Tampellan Laituri tulee sisältämään monia uusia ominaisuuksia, jotka vastaavat nykyasujien tarpeeseen. Osa kohteista on joustavia Duo-koteja, joista osa asunnosta on erotettavissa pieneksi sivuasunnoksi.

Ranta-Tampellan Laiturin vierashuone

– Kun oman asunnon koon tarve pienenee, voi toisen puolen erottaa ja laittaa vuokralle tai myydä. Omasta kodista ei siis tarvitse luopua kokonaan, kertoo projektipäällikkö Sanna Loponen.

Kestävää kehitystä tukevat myös talon katolle tulevat aurinkopaneelit, joilla tuotetaan energiaa muun muassa yhteistilojen valaistusta varten. Myös jätteiden putkikeräysjärjestelmä on osa viihtyisyyttä luovia toimia.

– Pihalla ei käy jäteautoja ja samalla kierrättäminen on helpompaa, toteaa projekti-insinööri Taru Helander.

Alustava visualisointi Ranta-Tampellan Laiturista

Jakamistalouden tukeminen keskiössä

Ranta-Tampellaan Laituriin tulee runsaasti yhteistiloja, jotka tehostavat tilan käyttöä ja helpottavat asukkaiden elämää. Yksi uusista ideoista on varattavissa oleva suihkullinen vierashuone.

– Satunnaiset yövieraat voi siis majoittaa sinne, Helander kuvailee.

Yhteistiloihin kuuluu myös upea kattoterassi, jonka näkymät avautuvat järven yli. Sekä taloyhtiön pihan, että kattoterassin viihtyisyyteen on laitettu paljon ajatusta; tulossa on erilaisia viher- ja oleskelualueita.

Taloon saadaan myös pyörien huoltotila pyörävaraston yhteyteen sekä yhteiskäyttöön tarkoitettuja SUP-lautoja.

Parempia naapurustoja rakentamassa

Myös Tampereelle tulevina vuosina rakentuvien Kalevan Rosmariinin ja Hervannan Havun osalta tullaan panostamaan yhteisöllisyyden tukemiseen. Rosmariinia rakennetaan konsortiona useamman toimijan kesken ja tarkoituksena on luoda kaikkien taloyhtiöiden yhteinen piha-alue.

– Pihasta voidaan tehdä kokonaisuutena monipuolisempi, Rosmariiniin tulee esimerkiksi lasten leikkialue, grillikatos, kuntoilualue ja viljelylaatikoita, Loponen esittelee.

Rosmariiniin rakennetaan myös taloyhtiön yhteinen saunaosasto vilvoitteluparvekkeineen sekä monen arvostama etätyötila.

Myös suunnitteluvaiheessa vielä oleva Hervannan Havu tulee saamaan runsaasti yhteisiä tiloja. Lisäksi Havu eroaa monista muista kohteista viheralueillaan.

– Osa tontista jätetään metsäksi, mikä sopii hyvin luonnonläheiseen sijaintiin, Loponen mainitsee.

Kaikissa nyt suunniteltavissa tai rakennettavissa kohteissa pyritään huomioimaan myös tiettyjä tulevaisuudessa yleistyviä trendejä. Pysäköintitiloissa on esimerkiksi huomioitu sähköautojen latauspisteet.

Loposen mukaan kaikkien toimenpiteiden takana on suhtautuminen itse asetettuihin tavoitteisiin.

– Jos teemme yrityksenä lupauksia esimerkiksi suhteessa ympäristöasioihin, täytyy ne totta kai myös pitää, hän summaa.

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi