Bisnestä ja matkailua yli valtakunnan rajojen


Pello on Pohjoiskalotin logistinen keskus. Se on matkan varrella, kun Norjasta lähdetään Haaparannan Ikeaan tai karavaanarit suuntaavat Suomesta Nordkappiin. Se on monen lohituristin tuttu. 

Pellon kunnan ehdoton vahvuus on sen sijainti. Ruotsiin on vain viisi minuuttia keskustasta – Norja ja Venäjä ovat kohtuu ajomatkan päässä. 

Maantieteellisestä sijainnista on ollut apua, kun paikallisten yritysten ja kunnan yhteinen Pellon Kehitys Oy on tehnyt työtään yritysten eteen. Pellon elinkeinorakenne on harvinaisen monipuolinen. 

”Meillä oli edelliskesänä Lapin pienin työttömyysaste. Samaan aikaan monessa alueen matkailupainoitteisessa kunnassa elinkeinoelämä lähes tyrehtyi koronan takia”, yritysneuvoja Mika Rinne kertoo. 

Menestyviä vientiyrityksiä 

Monet pellolaisyritykset ovat saaneet jalansijaa myös Ruotsin ja Norjan puolelta. Valmiita betonielementtejä valmistava Pellon Betoni Oy:n tuotannosta 40 prosenttia menee vientiin. Samoin hirsirakentamisen osaaja Pellopuu tekee paljon vientikauppaa. 

”Se on Pohjoismaiden ainoa tehdas, joka valmistaa jättihirsiä. Ne ovat hyviä varsinkin isoissa hankkeissa, kuten koulujen ja hoivakotien rakentamisessa. Pellosta tulee myös pääkaupunkiseudun ravintoloiden musiikki”, Mika Rinne kehaisee. 

”MUU LAPPI TARJOAA LÄHINNÄ TALVIMATKAILUA, MUTTA MEILLÄ PÄÄPAINO ON KESÄSSÄ” 

Hän tarkoittaa Viihdeväylä Oy:tä, joka on koonnut ravintolan tarvitsemat palvelut karaokesta taustamusiikkiin yhdelle helppokäyttöiselle palvelualustalle, Maestro Prolle. Palvelun markkinaosuus on Suomessa noin 60 prosenttia. 

Yritysneuvoja Rinne mainitsee myös, että Pellossa sijaitsee maailman pohjoisin tarratehdas Pelloplast, jonka tuotteista valtaosa menee vientiin. Se valmistaa niin koulukirjojen päälle laitettavia kontaktimuoveja kuin arktisiin olosuhteisiin suunniteltuja suojakalvoja. 

Kuva: Iina Askonen

Pello on Suomen kalastuspääkaupunki 

Mika Rinne kiittelee Pellon sijaintia Pohjoiskalotin logistisena keskuksena. Ohitse menevällä valtatie 21:n varrella liikkuu raskaan liikenteen lisäksi matkailijoita karavaanareista lohituristeihin. 

”Olemme Suomen kalastuspääkaupunki. Muu Lappi tarjoaa lähinnä talvimatkailua, mutta meillä pääpaino on kesässä. Torniojoen kalastuskausi on juuri alkanut. Koska Teno on suljettu, odotamme ennätyskesää.” 

Matkailijoiden palveluja halutaan kehittää entisestään. Pellossa haetaan juuri lupaa perustaa uusi kansallispuisto. Napapiirin helmeksi nimetty puisto tarjoaa vesistöjä sekä vaaramaisemaa. Ja mikä parasta: Rovanniemen lentokentältä on sinne tunnin ajomatka. 

travelpello.fi, pellonkehitys.fi, pello.fi 

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä Suomi