Biomylly jauhaa vähäpäästöistä BIG-biokaasua


Nokian Koukkujärvellä sijaitseva Pirkanmaan Jätehuollon uusi biolaitos – Biomylly – tekee 17 omistajakunnan biojätteistä ja Nokian kaupungin puhdistamolietteistä BIG-biokaasua, lannoitteita ja multaa. 

”Yhdestä kahden kilon biojätepussista tuotetaan kaasua neljän kilometrin ajoon henkilöautolla ja ravinteita 400 gramman ruisleipään”, havainnollistaa tekninen päällikkö Timo Varsala. 

Biokaasu on uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa, jonka käyttö laskentatavasta riippuen vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia bensiiniin tai dieseliin verrattuna. 

Pirkanmaan Jätehuolto on ensivaiheessa käyttänyt biokaasua jäteautoissaan. Vuodenvaihteen jälkeen kuljetuksissa on jo 17 kaasukäyttöistä jäteautoa. Ne hakevat biojätteen asiakkailta, kippaavat sen Biomyllyyn ja tankkaavat siitä tuotettua biokaasua samalla tontilla sijaitsevalta BIG-tankkausasemalta. Lähiaikoina au-keaa myös yksityisille kuluttajille mahdollisuus tankata BIG-biokaasua. 

Suunnitteilla on rakentaa toinen BIG-tankkausasema Tarastenjärven kiertotalousalueelle Tampereen ja Kangasalan rajalle. 

Biokaasua voidaan tuottaa vain biojätteestä, joten Varsala kannustaa kaikkia ’ruokkimaan’ Biomyllyä. ”Yksi kolmannes kerätystä sekajätteestä on vielä biojätettä, joka palaa huonosti ja jonka sisältämät ravinteet palavat mukana. Hyödyllisempää on lajitella keittiössä ja puutarhassa syntyvä biojäte ja tuottaa se biokaasuksi.” 

Biotähti-peli innostaa lajitteluun 

Pirkanmaan Jätehuolto innostaa asukkaita biojätteen lajitteluun. Uusin kannustin on Biotähti-peli, jota voi pelata yhtiön verkkosivuilla. 

”Pelissä seikkaillaan kartalla 17 omistajakunnan alueilla. Etenemään pääsee vastaamalla bioaiheisiin kysymyksiin, joita on jokaisesta kunnasta yksi. Ei haittaa, vaikkei tiedä oikeaa vastausta, sillä se selviää pelissä. Bonuskysymykseen voi halutessaan jättää yhteystietonsa ja osallistua arvontaan”, kertoo biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo. 

Pelin pääpalkinto – kuumailmapallolento kahdelle – arvotaan maaliskuun lopussa. Biotähti-peli löytyy osoitteesta: pjhoy.fi/biotahtipeli

Jaa tämä artikkeli


Kehittyvä pirkanmaa