Ylävatsavaivojen tutkimiseen apua suomalaisista innovaatioista


Ylävatsavaivoista kärsivien potilaiden perustutkimuksiin kuuluu oleellisena osana helikobakteeri-infektion ja siitä johtuvan atrofisen gastriitin diagnostiikka. Tähän yhdessä GastroPanel ja tarvittaessa gastroskopia ovat ainoat turvalliset tutkimukset (www.biohit.fi/lisatietoja, www.biohit.fi/Helicobacter pylorin turvallinen diagnostiikka).

Lisäksi etenkin vanhemmilla potilailla ylävatsavaivojen syy voi usein olla paksusuolessa. Siksi Colon-View-FIT paksusuolisyövän ja sen esiasteiden diagnostiikkaan ja seulontaan.

”GastroPanel- ja ColonView-FIT-innovaatiolla ylävatsavaivojen diagnostiikassa maha-, ruoka- torvi- ja paksusuolisyövän mahdollisen riskin ja itse kasvaimen varhainen toteaminen voi johtaa parantavaan hoitoon. Suomessa ei tällä hetkellä ole kansallista seulontaohjelmaa näiden syöpien riskien seulomiseen. Siksi muun muassa mahasyöpä havaitaan usein vasta sattumalöydöksenä tai hälyttävien oireiden ilmaannuttua, jolloin hoitoennuste on useimmiten huono”, muistuttaa Biohit Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, professori Osmo Suovaniemi, LKT.

”Ylävatsavaivojen taustalla saattaa olla helikobakteerin aiheuttama mahalaukun limakalvon surkastuma eli atrofinen gastriitti, joka kuitenkin useimmiten on oireeton ja jota perinteiset helikobakteeritestit eivät löydä. Atrofinen gastriitti voi syntyä myös autoimmuunitaudin seurauksena ja se voi myös liittyä toiseenkin autoimmuunisairauteen, kuten tyypin 1 diabetes, keliakia, nivelreuma, LED tai kilpirauhasen tulehdus”, hän lisää.

Atrofinen gastriitti aiheuttaa maha- ja ruokatorvisyövän riskin ja estää B12-vitamiinin, kalsiumin, raudan sekä joidenkin lääkeaineiden imeytymistä. Ilman GastroPanelia nämä tilat, kuten mahalaukun lisääntynyt haponerityskin, jäävät löytymättä (www.biohit.fi/lisatietoja).

”Gastroskopioista jopa 80 prosenttia voitaisiin säästää jos niihin ensisijaisesti ohjataan potilaita, joilta GastroPanel on löytänyt: 1. vaikeita oireita antavan helikobabteeri-infektion, 2. atrofisen gastriitin mahasyöpä ynnä muine riskeineen tai 3. oireita antavan korkean haponerityksen, johon voi liittyä muiden muassa ruokatorven alaosan syöpäriski”, opastaa Suovaniemi.

Oikea diagnoosi pitää tehdä ajoissa – viivytykset kostautuvat nopeasti. Ylävatsavaivoista kärsivät turvautuvat usein haponestolääkkeisiin, joita ajoittain tai jatkuvasti käyttää yli 10 prosenttia suomalaisista. Nämä lääkkeet voivat kyllä lievittää oireita, mutta voivat toisaalta viivyttää oikean diagnoosin saamista monasti jopa kohtalokkain seurauksin.

”Suomessa on mahdollisuus kehittää aiempaa potilasturvallisempaa ja kustannustehokkaampaa terveydenhuoltoa”, muistuttaa Suovaniemi.

Tähän tarjoaa mahdollisuuden Biohit Oyj:n innovaatiot GastroPanel ja Colon-View-FIT sekä syöpävaarallista asetaldehydiä sitovat Acetium- tuotteet (www.acetium.fi ).

”Verinäytteestä tehtävä GastroPanel ( www.gastropanel.fi ) auttaa löytämään oireettomien ja ylävatsavaivoista kärsivien potilaiden joukosta niitä, joille muun muassa maha- ja ruokatorvisyöpäriskin vuoksi gastroskopia on välttämätön tai joilla on riski jo lähes kansantaudiksi kehittyneeseen B12-vitamiinin vajeeseen.”

”Kun nykyisiin tutkimus- ja hoitosuosituksiin liitetään ohjeet suomalaisten keksintöjen GastroPanelin ja ColonView-FIT:in sisällyttämiseksi osaksi oireettomien ja ylävatsavaivoista kärsivien potilaiden tutkimuskäytäntöä, olisi mahdollista välttää muiden muassa turhia maha-, ruokatorvi ja paksusuolisyöpäkuolemia ja saavuttaa mittavia terveydenhuollon kustannussäästöjä”, Biohit Oyj:n toimitusjohtaja Semi Korpela muistuttaa.

Mahdollisuuksia potilasturvallisuuden lisäämiseen ja terveydenhuollon kustannussäästöihin

”Mahasyövän riskin GastroPanel-seulonnalla saatavista säästöistä on kehitetty laskentamalli. Tämä mallin mukaan elinikäiset säästöt esimerkiksi kymmenen ikäluokan, 65–74-vuotiaiden mahasyövän riskin seulonnalla voisivat olla yli €800 M. Samalla seulonnalla saadaan paljon muutakin sairauksien ennaltaehkäisyä ja potilasturvallisuutta edistävää sekä kustannuksia säästävää tietoa – merkittävästi säästöjä myös siksi, että jaksetaan pitempään työelämässä ja nykyistä terveemmät seniorikansalaiset tarvitsisivat vähemmän hoivaa ja hoitajia”, Korpela korostaa.

”Tutkimustieto huomioimalla päivityksen kohteena olevaa ylävatsavaivojen kansallista käypähoitosuositusta on perusteltua täydentää GastroPanel- ja ColonView-FIT-tutkimuksilla. Testit voidaan tehdä helposti ennen kuin päätetään mahdollisista invasiivisemmista tähystutkimusten tarpeesta”, suosittelee Docrates syöpäsairaalan ylilääkäri Timo Joensuu.

Mahdollisuuksia terveydenhuollon kustannussäästöihin

Mahasyövän riskin ja eri riskitekijöiden GastroPanel-seulonnalla saatavista elinikäisistä kustannussäästöistä Suomessa on kehitetty laskentamalli:

www.gastropanel.com/decision-makers/screening-model

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys