Avoimuutta asuntokauppoihin


Kiinteistölakimies Groupin osakas Henri Alinen antaa vinkit, kuinka myyjä ja ostaja voivat välttyä kalliilta riidoilta. 

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut Kiinteistölakimies Group on edelläkävijä, joka kapeaan alaan keskittymällä pystyy tarjoamaan asiantuntevaa palvelua kustannustehokkaasti. Osakas ja konsernijohtaja Henri Alinen näkee, että kansainvälistyvän toimiston yhden luukun -periaate sopii mainiosti lakimaailmaan. 

”Kun asiakas havaitsee homeongelman, hän aloittaa ensin googlauksen tutkimuksia tekevistä firmoista. Sitten lakimiehistä. Netistä löytyy listoittain yrityksiä, joista pitää stressaavassa tilanteessa löytää sopivat.” 

Valtaosa Kiinteistölakimiehen tapauksista päätyy sovintoon: tapauksia on helpompi sopia, kun tutkimustulokset ovat luotettavat ja selkeät. Toimisto toimii yhteistyössä tytäryhtiönsä RTA-tutkimus Suomen kanssa ja digitalisaation avulla asia muuttuu vieläkin yksinkertaisemmaksi. 

”Materiaalit, raportit ja tutkimustulokset ladataan Omakiinteistölakimies-palveluun. Osapuolet pysyvät ajan tasalla ja laskutettavan työn määrä pienenee”, Alinen selittää. 

Tekoälyn ansiosta referenssitapaukset löytyvät hetkessä ja lakimiehen perehtymisaika pienenee. Tulevaisuudessa tekoälyä tullaan hyödyntämään laajemmin: ”Kehitämme lakialalla ainutlaatuista riidanratkaisupalvelua, jonka avulla voimme ennustaa riidan lopputuloksen aiempaan ratkaisukantaamme ja julkisiin tietokantoihin perustuen.” 

Riitojen syynä yleensä eri käsitykset, mitä on myyty ja ostettu 

Alinen suosittaa ostajia tutustumaan yleisimpiin ongelmiin, joita aikakauden taloissa esiintyy. Hän muistuttaa, että esimerkiksi elämänsä homeisessa talossa asunut henkilö ei välttämättä itse reagoi homeelle eli ole asiasta tietoinen. 

”On hyvä tutustua asiakirjoihin sekä selvittää, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Talossa tai asunnossa vieraillessa kannattaa pitää silmät auki, kierrellä vintillä ja välipohjassa sekä haistella.” 

Alinen on törmännyt urallaan kuntotarkastuksen puhtailla papereilla läpäisseisiin läpimätiin taloihin. Vaikka välittäjän tulee työetiikkansa mukaan huolehtia eri osapuolen edusta, tarkkuutta vaaditaan myös myyjältä. Hän kannustaa myyjää varmistamaan kohteensa kunnon ja varoittaa, että tietokonemallinnuksella remontoidun ja stailatun tulevaisuuden unelman myyminen on riski. 

”Ongelmista kannattaa puhua avoimesti, sillä alennuksesta sopiminen on todennäköisesti edullisempaa kuin lakimiesten välinen riitely”, Alinen toteaa ja summaa: ”Vinkkinä voisikin olla, että ostajat, myyjät, välittäjät ja kuntotarkastajat oikeasti ymmärtäisivät, mitä ovat tekemässä: lopulta jokaisen kaupan osapuolen paras etu on, että myytävän kohteen kunto pyrittäisiin selvittämään niin perusteellisesti, ettei ongelmia myöhemmin kaupassa tule.” 

Kiinteistölakimies on asiantunteva apu kaikissa kiinteistöjuridiikan asioissa. Näihin kuuluvat asunto- ja kiinteistökaupan sopimukset, riidat, kosteusvauriot, sisäilmaongelmat sekä ostajan ja myyjän vastuut asuntokaupassa. 

Lue lisää: kiinteistölakimies.fi

Jaa tämä artikkeli


Infrastruktuuri Rakentaminen