Avoimin silmin kohti uusia aloja


Pääkuva: Eini Keisala (vas.) suorittaa Tredussa lähiesimiestyön ammattitutkintoa ja Marinka Wieru opiskelee lähihoitajaksi. 

Jos työpaikka menee alta tai työ ei sovi nykyiseen elämäntilanteeseen, Marinka Wieru ja Eini Keisala kehottavat suuntaamaan katseet uusille aloille. Alan vaihto kypsemmälläkin iällä mahdollistaa monipuoliset etenemismahdollisuudet. 

Kun koronapandemia vei kauppatieteiden maisteri Marinka Wierun työt markkinointiviestinnän alalla, hän ei jäänyt odottelemaan parempia aikoja. Wieru lähti syksyllä 2020 opiskelemaan lähihoitajaksi Tredussa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan turvin. 

”Tiesin, että siinä ammatissa on hyvät työllistymisnäkymät, mikä on minulle tärkeintä. Olin harkinnut sosiaali- ja terveysalaa jo aiemminkin, kun aikoinaan työskentelin kiinteistöalalla senioriasumisen parissa. Täytän seuraavaksi 48 vuotta, joten ajattelin, että alaa on vaihdettava nyt tai ei koskaan. Minulla on vielä yli 20 työvuotta jäljellä”, Wieru kertoo. 

Opinnoistaan innostunut nainen uskoo aiemman koulutuksen ja työkokemuksen olevan hyödyksi. ”Myös lähihoitajat joutuvat viestimään ja kirjoittamaan raportteja. Ideaalitapauksessa voin käyttää osaamistani esimerkiksi terveydenhuollon viestinnässä. Soten kehitystehtävätkin kiinnostavat, mutta ennen kuin voi mitään kehittää, täytyy hankkia alalta kokemusta.” 

Wieru suuntautuu opinnoissaan lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon. Lastensuojelu kiinnostaa erityisesti. ”Olen pohtinut, ehdinkö tehdä sote-puolella kaikkea sitä, mitä haluan, koska siellä on niin paljon kiinnostavaa,” hän naurahtaa ja kannustaa muitakin katsomaan avoimin silmin uusia aloja, jos oma työpaikka menee alta. ”Opiskelusta kyllä selviää, vaikka se on erilaista kuin kymmeniä vuosia sitten. Opettajat ja opinto-ohjaajat tukevat, joten yksin ei tarvitse jäädä. Rohkeasti vaan aloittamaan!” 

Ravintolan vuorotyö vaihtui siivousalan päivätyöhön 

Eini Keisala työskenteli pitkään ravintola-alalla, mutta perhesyistä iltavuorot alkoivat käydä raskaiksi. Hän kokeili työskentelyä puhtausalalla ja totesi sen yllättäen omaksi alakseen. ”Silloinen työnantajani Ylöjärven kaupunki ehdotti, että suorittaisin laitoshuoltajan ammattitutkinnon Tredussa oppisopimuksella. Heti opintojen alkumetreillä minulle tuli tunne, että haluan nostaa siivousalan arvostusta ja kertoa ihmisille, kuinka tärkeää se on”, Keisala kertoo. 

Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen Keisala siirtyi yksityiselle puolelle ja työskentelee nykyään palveluohjaajana Palmia Oy:ssä. Työhön kuuluu muun muassa uusien työntekijöiden perehdyttämistä, laatukierrosten tekemistä asiakkailla ja toimimista esimiehen oikeana kätenä. ”Työnantaja vinkkasi, että voisin suorittaa oppisopimuksella Tredussa lähiesimiestyön ammattitutkinnon, josta voisi olla minulle jatkossa paljon hyötyä. Aloitin opinnot työn ohessa syksyllä 2021 ja valmistun vuonna 2023.” 

Puhtausalan työllistymisnäkymät ovat hyvät, ja alan arvostus on etenkin koronan myötä noussut selvästi. Keisalan mukaan jokainen alalla toimiva pystyy vaikuttamaan siihen omalla panostuksellaan. Työ vaatii paljon laitteisiin, puhdistusaineisiin ja hygieniaan liittyvää teknistä osaamista. ”Siivousala ei ole enää samanlaista kuin ennen, eikä sinne pääse kuka tahansa. Vakituista työtä on vaikea saada ilman koulutusta.” 

Työllisyysnäkymät ovat erityisen hyvät 

 • terveydenhuollossa 
 • tieto- ja viestintätekniikassa 
 • teollisuudessa ja logistiikassa 
 • rakennetussa ympäristössä 
 • ravintola-, puhtaus- ja kiinteistöaloilla 

TreduNavi hakupalvelu opiskelijaksi hakeutumisessa 

 • tredu.haku@tampere.fi 
 • 040 170 5649 
 • tredu.uraohjaus@tampere.fi 

Tredun Oppisopimuspalvelut 

 • oppi.sopimus@tampere.fi 
 • 03 5654 7999 

Tredun yritys- ja työnantajapalvelut 

 • treduyrityspalvelut@tampere.fi 
 • 040 163 2945
Jaa tämä artikkeli


Rekry