Automaatio myynnin avuksi


TAMPEREEN ammattikorkeakoulun Y-kampuksen myynnin yliopettaja Pia Hautamäki kävi alkuvuonna Piilaaksossa opiskelijoidensa kanssa. Tulevat myyntimaisterit sparrasivat suomalaisyritystä myynnissä.

Piilaakso opetti myyntityön tärkeyttä, sillä Hautamäen mukaan heti ensikohtaamisessa pitää edistää asiakkaan liiketoimintaa. Siksi on tunnettava asiakas ja asiakkaan toimiala hyvin. Ihan aluksi on ymmärrettävä asiakkaan ostoprosessi.

Yrityksissä ostaja arvostaa myyjää, joka ymmärtää ostajan bisnestä, sillä vain näin tuotetaan arvoa. Lisäksi ostaja haluaa myyjän osoittavan sitoutumista, jotta juuri heistä tulisi toisilleen tärkeitä liikekumppaneita.

Teknologia tarpeen

Hautamäki tietää, että monessa yrityksessä myyntiväki yhä etsii asiakasta käsityönä – vaikka teknologia hoitaisi tämänkin vaiheen. Etenkin tekoäly tuottaa alati hyödyllisempää tietoa asiakkaasta.

”Jos ei auta asiakasta jo silloin, kun asiakas hakee tietoa verkosta, tapaamista ei tule. Pitää osata palvella silloin, kun asiakas tarvitsee”, Hautamäki sanoo.

Hän tähdentää, että myynnissä kannattaa automatisoida työvaiheita, jotta myyjät voivat keskittyä vaativiin asiakaskohtaamisiin. Yritysjohdon tärkein tavoite on vahvan asiakaskokemuksen rakentaminen.

“Myynnissä kannattaa automatisoida työvaiheita, jotta myyjät voivat keskittyä vaativiin asiakaskohtaamisiin.”

Hautamäki lohduttaa, että pienetkin yritykset pystyvät hyödyntämään teknologiaa, sillä maailma on täynnä ilmaisia appeja. ”Ei tarvitse lähettää kymmentä sähköpostia vaan lähetät vaikkapa asiakkaalle vapaat aikasi linkillä. Jo tämä yksinkertainen tapa helpottaa tapaamisen sopimista.”

Hautamäki konkretisoi edelleen teknologian käyttöä: Myyjien työn pitäisi automaattisesti mennä CRM:ään (asiakkuudenhallintaan) ja järjestelmän tulisi kertoa esimerkiksi se, milloin asiakas lukee lähettämääsi tarjousta. Näin pystyt soittamaan asiakkaalle oikealla hetkellä.

”Teknologian käyttö myynnissä ei poista myyjien tarvetta. Tosin tuotemyynnin sijaan tarvitaan myynnin osaajia, joilla on vankka asiantuntemus asiakkaan alasta sekä vahvat myynti- ja vuorovaikutustaidot”, Hautamäki korostaa.

Myynti moninaistuu entisestään, kun asiakas haluaa ostaa avaimet käteen -palvelun. Se kysyy monia päätöksentekijöitä. Hautamäen mukaan myynnissä tulisi tuottaa arvoa yhteistyössä. Kohtaamisiin saapuu sekä asiakkaalta että myyntiorganisaatiosta useita henkilöitä, jotka hakevat työpajamaisesti parasta ratkaisua.

MMA tukee myynnin ja markkinoinnin osaajia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Navigointia varten MMA tuottaa jäsenilleen kaksi kertaa vuodessa Myynnin haasteet ja tulevaisuus -katsauksen. Sen sisällöstä vastaa myynnin yliopettaja Pia Hautamäki.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on erilainen ammattijärjestö, joka neuvoo, sparraa ja tarjoaa turvaa.

Lue lisää ja liity:
www.mma.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Bisnes