HUOLTOVAPAA KUPARI LOISTAA OMASSA SARJASSAAN


Pohjoismaiden ainoa kuparivalssaamo Aurubis Finland Oy valmistaa kuparilaattoja, -levyjä ja -nauhoja yli 40 000 tonnia vuodessa. Aurubis tuottaa kuparivaluja ja valssattua kuparia sähkö-, elektroniikkaja rakennusteollisuudelle. Kuparia käytetään lisäksi aloilla, joissa tarvitaan paljon sähköä ja lämmönjohtavuutta. Yrityksen Building and Construction Architectural –liiketoiminta (BCA) on erikoistunut rakentamisen ja kupariarkkitehtuurin ratkaisuihin.

Kupari on täysin kierrätettävä luonnonmateriaali. Kuparintuotannon kasvihuonehaitallisuus on paljon pienempi kuin alumiinin tai ruostumattoman teräksen. Aurubis Nordic arkkitehtuurituotteet tehdään lähes kokonaan kierrätyskuparista.

”Meidän arkkitehtuurikuparista on lähes 100 % kierrätysromua mitä käytetään. Tietenkin joissakin prosesseissa joudutaan välillä käyttämään uutta materiaalia. Teollisuuteen tehdään erikoistuotteita, joissa ei voi kierrätysmateriaalia käyttää”, kertoo Aurubis Finland Oy:n myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi.

Aurubis Finland Oy:n myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi.

Kupari on pitkäikäinen huoltovapaa materiaali. Kupari ei vaadi puhdistamista, kemiallista suojaamista tai muita kustannuksia aiheuttavia kuluja. Kuparin lähes ikuinen kiertokulku tuottaa yhteiskunnassa huomattavan ympäristöedun. Elinkaarikustannuksiltaan kupari on edullista, vaikka se on investointina ehkä kalliimpi kuin jokin toinen materiaali.

”Kupari kestää koko rakennuksen elinkaaren ajan vaikka useita satoja vuosia. Kun rakennus pitäisi muuten uusia, niin kuparin arvo säilyy ja rakennuksen kupari voidaan käyttää uudestaan. Materiaalin voi myydä eteenpäin tai samaa kuparia voi käyttää, sulattaa ja toimittaa vanhasta materiaalista tehty uusi julkisivu tilalle.”

Aurubis Finland Oy toimii myös arkkitehdin ja rakentajan suunnittelu- ja konsultointiapuna, kun rakennuksissa halutaan käyttää kuparia. Kupari soveltuu loistavasti perinteisen konesaumakaton materiaaliksi, kuin modernin rakennuksen julkisivuunkin.

Kupari on elävä luonnonmateriaali, yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on rikkaat väri- ja tekstuuriominaisuudet. ”Meille on tullut projekteja, joissa osa vaurioituneesta katosta joudutaan korjaamaan myrskyn tai muiden vaurioiden takia. Vanhaa kattoa on käytetty mallina värisävyä valittaessa, säädetty meidän patina sen mukaan ja tehty täysin vastaavan näköinen vanha katto. Katosta ei näe ulkoa päin mikä osa katosta on vanhaa ja mikä uutta”, Susi sanoo.

Nordic Products -tuoteperhe tarjoaa katoille, julkisivuille ja sisustukseen markkinoiden laajimmat kuparivaihtoehdot. Aurubis on kehittänyt teollisia menetelmiä, joilla saadaan aikaiseksi erilaisissa hapettumis- ja patinoitumisvaiheessa olevia pintoja. Menetelmät muistuttavat luonnon omia prosesseja, eikä niissä käytetä kemiallisia lisiä.

www.aurubis.com

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Infrastruktuuri Rakentaminen Rakentaminen 2020