AURINKOSÄHKÖTEKNOLOGIA ETENEE AJONEUVOIHIN JA VAATTEISIIN


Aurinkosähköteknologian edelläkävijä Valoe Oyj sähköistää muun muassa rakennuksia ja ajoneuvoja. Seuraavaksi uuden teknologian aurinkopaneeli voidaan asentaa vaikkapa vaatteeseen. 

Suomalainen Valoe Oyj tuli mukaan aurinkopaneeliteknologiaan vuonna 2014, mutta yrityksen historia Cencorp Oy:nä ulottuu 1970-luvulle. Valoe on pörssiyhtiö, jolla on yli 14 000 omistajaa. 

Yritys valmistaa aurinkokennoja ja -paneeleja sekä asentaa aurinkosähköjärjestelmiä joko perinteisinä aurinkovoimaloina tai käyttökohteeseensa integroituina järjestelminä ja tarjoaa myös aurinkosähköteknologiaa ja -laitteita. 

Edistykselliset kennot 

”Yksi teknologisista kilpailukeinoistamme taustajohdinteknologia, jolla kennot kytketään pintaliitoksella paneelin kokoiselle ja muotoiselle piirikortille. Tavanomaisessa paneelissa kennot on kytketty toisiinsa lyijyjuotoksilla liitetyillä kuparilangoilla. Myös Valoen taustajohtimille suunniteltu IBC-kenno lisää paneelin kilpailukykyä, toimitusjohtaja Iikka Savisalo esittelee. 

Valoen tavanomaisen aurinkopaneelin takapintakin on lasia, joten se kestää muovisia kilpailijoitaan paremmin ja pitempään. Paneeli on visuaalisesti kaunis, lyijytön ja kierrätettävä ja siksi tavanomaista kalliimpi premium-tuote. 

Alkuvuodesta 2021 yrityksen oma kennotehdas aloitti Liettuassa. Uuteen IBC-teknologiaan perustuva oma aurinkokenno merkitsee riippumattomuutta muista valmistajista, mahdollistaa tuotteiden asiakaskohtaisen räätälöinnin ja lisää Valoen paneelien hyödyntämismahdollisuuksia uusissa käyttösovelluksissa. 

Nyt Valoen viennistä noin 90 prosenttia menee Saksaan. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ollaan kiinnostuneita Valoen kaksipuoleisista aurinkopaneeleista, jotka hyödyntävät tehokkaasti myös maasta heijastuvaa valoa. Tuoreen sopimuksen mukaan Valoen toimittama paneelitehdas rakennetaan Dammaniin, Saudi Arabiaan. Kaikki Valoen aurinkopaneelit valmistetaan Suomessa Juvalla. 

Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalo ja saksalaisen asiakkaan L City Automotive GmbH:n toimitusjohtaja Rosen Daskalov IAA messuilla Münchenissä syyskuussa 2021. Valoen aurinkopaneelit on integroitu messuilla lanseeratun täyssähköisen jakeluajoneuvon kattoon ja tavaratilan kylkiin.

Paneeli veneeseen ja vaatteeseen 

Taustajohdinpaneeli ja kennoteknologia mahdollistavat epätyypillisten eli Odd Form -paneeleiden valmistuksen. Vapaasti muotoiltavina ne sopivat esimerkiksi ajoneuvoihin. Kennojen joustavien pintaliitosten vuoksi nämä paneelit kestävät tärinää ja IBC-kennojen ansiosta ovat myös herkkiä nopeille valon muutoksille. 

”Nyt esimerkiksi sähköautoihin voidaan tuottaa lisäenergiaa sekä ajon että pysäköinnin aikana. Valoen paneeleita voidaan käyttää myös vaikkapa veneissä, kevytautoissa ja potkulaudoissa tai asentaa ne suoraan talon julkisivuun”, Savisalo sanoo. 

Erityissovellusten maailmanmarkkina on vielä pieni, mutta kasvava. Varsinkin aurinkoisilla alueilla Odd Form -erityistuotteet kiinnostavat kovasti, mutta ”pimeässä pohjolassakin” niillä voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä. 

”Tavoitteemme on olla alamme ykkönen. Seuraavaksi aurinkopaneeli tulee kaikkialle sinne, missä sähköä kulutetaan. Uuden teknologian paneeli voidaan asentaa vaikkapa vaatteeseen ja ladata sen avulla esimerkiksi taskussa olevaa matkapuhelinta.” 

Tutustu tarkemmin: www.valoe.fi

Jaa tämä artikkeli


CEO