Astu maihin Kokkolassa


Perinteiset Venetsialaiset päättävät kesän huvilakauden

Elokuun viimeisenä lauantaina länsirannikon lomakausi huipentuu veden, tulen ja valon juhlaan, Venetsialaisiin. Rantojen huvilat ja lomapaikat valaistaan sadoin soihduin ja ulkotulin, joiden loisteessa tummuva ilta luo oman ainutlaatuisen tunnelmansa.

Tuhansien tarinoiden Tankar

Tankarin saari länsirannikolla Kokkolan edustalla, on vuosisatojen ajan tarjonnut suojaa rannikon kalastajille ja hylkeenpyytäjille. Maankohoamisen myötä merestä noussut karu luoto sai jo varhain tehtäväkseen opastaa merenkulkijoita. Nykyinen majakka valmistui 1889 ja on edelleen yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista. Tankar on yhä monen rannikon asukkaan perinteinen kesäpaikka, jossa monella suvulla on oma kalastajamökkinsä. 

Kesäkahvila, grillipaikat ja vierasvenelaituri palvelevat niin veneilijöitä, M/S Jennyn matkustajia kuin saarelaisiakin. Vuonna 1754 rakennettu kirkko tarjoaa hiljentymispaikan, ja monet hääparit vannovat valansa sen ainutlaatuisessa tunnelmassa. 

Tankarin sijainti ulkosaaristossa antaa sen luonnolle erityisen, merellisen leiman. Pitkos-puureitit ja monipuolinen kasvillisuus ilahduttavat saaren luontopolulla kulkijaa. Saarella onkin tavattu jopa 260 eri lintulajia, joita majakan valo houkuttaa. Merikotka on tuttu näky saarrella, varmimmin kesäinen vierailija tapaa kuitenkin saarella laiduntavat lampaat, jotka uteliaina tarkkailevat matkailijan liikkeitä. 

Voit piipahtaa Tankarissa päiväretkellä, mutta parhaiten koet saariston tunnelman, kun jäät yöksi. Kiireetön matkailija palkitaan ainutlaatuisella kokemuksella seuratessa majakan valokeilaa hiljaisella merellä. Yöpymispaikaksi voit valita Tankar Inn majatalon tai kalastajakylän vierasmajan. 

 M/S Jenny liikennöi kesäkaudella säännöllisesti Kokkolasta Tankarin majakkasaarelle.

Jalkaudu Kokkolaan – lumoava Neristan vie elävään historiaan

Kokkolaa aidoimmillaan pääset näkemään kävelyllä vanhakaupunki Neristanissa, joka on yksi maamme yhtenäisimpiä ja laajimpia säilyneitä puukaupunkeja. Keskustan ja merenrannan välissä kohoava Neristan noudattaa yhä 1665 laadittua asemakaavaa. Suurin osa rakennuksista on peräisin 1800-luvulta, jolloin Kokkola oli yksi Suomen tärkeimpiä tervakaupan ja kauppamerenkulun keskuksia. Merenkulun historia on edelleen vahvasti läsnä. 

Jaa tämä artikkeli


Matkailu