ASIKKALA – Upea sekoitus kulttuurimaisemaa ja veden ympäröimää luontoa


Lomalla suunnataan veden äärelle, luonnosta ja elämyksistä nauttimaan. Tänä kesänä kannattaakin lähteä Asikkalaan maistelemaan paikallisia makuja, kokemaan se ikimuistoinen auringonlasku sekä koluamaan mieleenpainuvia retkeilyreittejä ja ostoskohteita.

Kesäisiä fiiliksiä kanavalla ja ajanvietettä koko perheelle

Asikkalan kuntakeskus Vääksy sijoittuu Vesijärven ja Päijänteen väliselle kannakselle, jota halkoo Euroopan vilkkaimmin liikennöity sisävesikanava ja kunnan tunnetuin nähtävyys, Vääksyn kanava. Kivoja käyntikohteita sijaitsee kävelyetäisyydellä, joten tekemistä on koko päiväksi. Idyllisen Vanhan Vääksyn tunnelman luovat kanavamiljöö, jokimaisema, Vesimyllymuseon vieressä pauhaavan padon kuohut, kauniit satavuotiaat rakennukset ja pienet, ihanat puodit, omaa jauhomyllyä myöten. Vääksynjoen varrella toimivat käsityöläispanimo, paikallisia tuotteita pursuava lähituotemyymälä sekä käsintehtyjä artesaanijäätelöitä myyvä jäätelökioski, jonka antimia pääsee maistelemaan kanavan sulutusta seuraillen. Pieniä kävijöitä houkuttelee Vääksynjoen varteen perustettu lasten elämyspuisto vesiaiheineen ja Myllytontun luontopolku majoineen. 

Pulkkilanharju – upea suomalainen kansallismaisema 

Vain 10 kilometrin päässä kanavalta avautuvat Suomen kauneimmaksi valitun Pulkkilanharjun maisematien (314-tie) upeat näkymät. Päijänteen poikki kulkeva, lähes yhdeksän kilometrin mittainen Salpausselkä Geoparkiin kuuluva Pulkkilanharju on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Harjusaaria yhdistää kolme erilaista siltaa, joista tunnetuin, Karisalmi, on dronekuvaajien suosikki. ”Pulkkilanharju on upea paikka ihailla auringonlaskua”, vinkkaa kunnan kehittämispäällikkö Isa Maunula. Osa jääkauden muovaamaa Pulkkilanharjua kuuluu Päijänteen kansallispuistoon, johon on opastus Karisalmen riippusillan tuntumassa.

90 järven kunnassa ranta on aina lähellä 

Vesijärven rannalla sijaitseva Kalmarinranta – leikkimielisesti Vääksyn Riviera – on Etelä-Suomen upein luonnonhiekkaranta. Pitkä 700 metrin mittainen ranta soveltuu mainiosti perheen pienimmillekin. Rannalla on paljon aktiviteetteja lasten leikkikentästä beachvolley- ja tenniskenttiin sekä frisbeegolfiin. Rauhallisemmasta tunnelmasta pääsee toki nauttimaan muilla uimarannoilla tai vuokramalla suplaudan, veneen tai kajakin ja etsimään sen oman salaisen poukaman. Pyöräilijät ja muut luonnossa liikkujat pääsevät myös nauttimaan vesistömaisemista lukuisten reittien varrella. ”Aurinkovuoren ulkoilureitistö Salpausselän harjun päällä on kokemisen arvoinen!”, suosittelee Isa Maunula. 

Tutustu: asikkala.fi

Jaa tämä artikkeli


Matkailu Vapaa-aika