Apua ja tukea muistiongelman kanssa elämiseen


Muistisairaudet ovat kansantauteja. Tukea ja neuvoja muistisairauden kanssa elämiseen on onneksi saatavilla Muistiliiton tukipuhelin-palveluista sekä muistisairaalle että omaishoitajille.

Pitkään stressaantuneena ja väsyneenä lähimuisti alkaa tökkiä itse kullakin. Varsinainen muistisairaus, joka yleensä kehittyy iäkkäämmille, on kuitenkin eri asia. ”Toistuessaan unohtelu ja muistihäiriöt voivat johtua etenevästä muistisairaudesta, jolloin on tärkeä saada ajoissa asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta”, kertoo Muistiliiton neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen.

Yleisimmät etenevät muistisairaudet meillä ovat Alzheimerin tauti, verisuoniperäinen muistisairaus tai edellisten yhdistelmä, lisäksi Parkinsonin ja MS-tauteihin liittyy usein muistin heikkenemistä. ”Dementiaan liittyy muistihäiriöiden lisäksi mm. älyllisten toimintojen heikkeneminen. Sen yleisin aiheuttaja on etenevä muistisairaus.”

Huolestuttavatko omat muistiongelmat tai läheisen muistisairaus?

Muistisairauden ensimmäiset oireet, tulevaisuuteen varautuminen hoitotahtoineen ja muistisairaan arkeen liittyvät asiat askarruttavat muistisairauden tullessa perheeseen. ”Muistineuvo-tukipuhelimesta saa neuvoja ja ohjeita muistialan ammattilaisilta. Muistineuvo-palvelu on suunnattu muistisairaan läheisille sekä itse muistisairauteen sairastuneille. Keskustelut ovat monipuolisia koskien mm. oireita, hoitosuunnitelma-pohdiskelua ja erilaisia muistisairauden apuvälineitä kuten turvarannekkeita ja hälyttimiä, jotka ovat kullanarvoisia etenkin silloin, kun omaiset asuvat kaukana yksin asuvasta muistisairaasta.”

Vertaislinja-tukipuhelin on palvelu muistisairaan läheisille ja omaishoitajille. ”Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut vapaaehtoiset, entiset muistisairaan omaishoitajat, joiden läheinen on sairastanut etenevää muistisairautta. Soittaja voi anonyymisti purkaa tuntojaan, huoliaan jaksamisesta ja saada hyviä neuvoja sekä arvokasta vertaistukea.”

Muistiluotsi-asiantuntija- ja tukikeskukset

Muistiluotsit ovat Muistiliiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä maakunnallisia asiantuntija- ja tukikeskuksia, joiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tarjoavat tietoa, tukea sekä toimintaa muistisairaille ja heidän läheisilleen. ”Lisäksi Muistiluotsien kanssa yhteistyössä toimii suuri joukko vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä kuten muistikaverina muistisairaalle avustaen tätä kauppareissuilla, mahdollistaen kulttuurivierailuiden jatkumisen tai vaikka esimerkiksi kalastusreissulle osallistumisen.”

Muistisairauden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. ”Muistiluotsit tarjoavat 18 maakunnassa tukea ja monipuolista toimintaa lähellä muistisairasta ihmistä ja hänen läheisiään. Yhteystiedot löytyvät Muistiliiton nettisivuilta.”

Lataa Muistiliiton sivuilta hyödyllinen Muistiopas: poimi talteen muistinhoitovinkit ja tee riskitesti www.muistiliitto.fi

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi