Anna Tapion koulu ottaa irti parhaat puolet maaseudusta


Anna Tapion koulussa – Suomen ainoassa sisäoppilaitoksessa – yläkoululaiset saavat elämäänsä eväiksi pään, käden ja sydämen sivistystä. Perusopetuksen ja käytännönläheisten ammatillisten aineiden vaihtelu elävöittää koulupäivää, ja harrastukset täyttävät vapaa-ajan. 

Pirkanmaalla idyllisessä Aitoon maalaiskylässä sijaitseva yksityinen Anna Tapion koulu tarjoaa 7.–9-luokkalaisille mahdollisuuden käydä koulua hieman poikkeavalla tavalla. Samalla se valmistaa heitä kotoa irtautumiseen ja itsenäiseen elämään. 

Koulun perusti vuonna 1940 puutarhaopettaja Anna Tapio, jonka pedagoginen ajattelu oli vuosikymmeniä edellä aikaansa. Hän osti Touon tilan, 80 hehtaaria metsää ja maata, jotka ovat edelleen oppilaiden käytössä oppimisympäristöinä. 

”Anna Tapio uskoi, että elämässä pärjäämiseen tarvitaan teoriaopintojen lisäksi käden taitoja ja sydämen sivistystä. Oppilaat suorittavat normaalin yläkoulun ohella ammatillisesti suuntautuneita opintoja, jotka liittyvät kotityöhön ja puhdistuspalveluihin, yrittäjyyteen, luontoon ja ympäristöön sekä ammatilliseen kotitalouteen. Vuorovaikutustaidot karttuvat, kun nuoret asuvat ja viettävät vapaa-aikaa yhdessä”, kertoo rehtori Tuula Lahti. 

Uusia kavereita, paljon tekemistä 

Koulussa opiskelee 240 oppilasta, joista 40 on lähikoululaisia Pälkäneeltä ja muut 69:ltä eri paikkakunnalta ympäri Suomea. Oppilaat asuvat kouluviikot asuntolassa, mutta matkaavat lomilla ja viikonloppuisin kotiin. Henkilökuntaa on paikalla vuorokauden ympäri, ja oma ruokala tarjoaa viisi ateriaa päivässä. Täysihoito maksaa 150 euroa kuukaudessa. 

Muoniosta kotoisin oleva Iivari van Uden, 15, päätyi Aitooseen, koska hän tunsi lähikoulussa itsensä ulkopuoliseksi. Ysiluokkalainen viettää viikonloput isovanhemmillaan Valkeakoskella. 

”Olen löytänyt täältä monta kaveria, ja asuminen asuntolassa samanikäisten kanssa on mukavaa. Opettajat osaavat opettaa tylsiäkin aineita hauskalla tavalla. Ei elämä voi paremmaksi mennä kuin mitä se on täällä. Vaikka asumme ilman vanhempia, on niin paljon tekemistä, ettei koti-ikävä ehdi tulla. Kaikki ihmiset ovat hyväksyviä; ketään ei kiusata eikä syrjitä”, Iivari valottaa. 

Kuvataide-, heppa- ja roolipelikerho, metsäretket, kranssikurssi, laskettelua ja kotaillat ovat esimerkkejä oppilaiden laajasta vapaa-ajan harrastustarjonnasta. Yhteistyötä on kahden hevostallin kanssa. 

Koulu henkii eläinystävällisyyttä; navetassa asuu oppilaiden pupuja, kanoja, lampaita ja niiden seurana kaksi kissaa. Oppilaiden koirat saavat tulla vierailulle. 

”Täällä vallitsee yhteisen tekemisen tunnelma, ja nuorilla on mahdollisuus saada iloa luonnosta ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Motivaatio kasvaa, kun pystyy valitsemaan itselleen mieluista tekemistä”, lisää äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Marika Renvall, joka koordinoi ratsastustoimintaa Sappeen Ratsutilalla. ”Hyödynnämme ympäristöä myös opetuksessa. Olemme esimerkiksi hakeneet luonnosta ja eläimistä inspiraatiota tarinoiden ja runojen kirjoittamiseen.” l 

Kuka tahansa voi hakea Anna Tapion kouluun. Hakuaika on 1.1.–11.3.2022. Hakemus ja ohjeet löytyvät osoitteesta www.annatapio.fi. Lisätietoja saa kansliasta tai rehtorilta. 

Jaa tämä artikkeli


Rekry