Älykäs sähköauton kotilataus on täällä


Sähköautojen latausinfran rakentaminen on ajankohtaista vanhoissakin taloyhtiöissä nyt. Vielä on jaossa ARA:n avustusta eivätkä asentajat ole ruuhkautuneet. Tilanne voi olla toinen ensi vuoden jälkeen. 

EU direktiivi EPBD edellyttää, että sellaisen laajamittaisen korjauksen kohteena olevan asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste. 

Enston sähköautojen latausratkaisujen myyntipäällikkö Margit Salminen on hyvin kartalla siitä, mitä eri-ikäisten ja -kokoisten taloyhtiöiden hallituksen kokouksissa tällä hetkellä pohditaan liittyen sähköautojen latausinfraan.

Sähkökeskuksen päivitys ja riittävä kaapelointi

”Koti on suosituin paikka ladata yön yli sähkö- ja hybridiautoja. Siksi sen tulee olla helppoa, turvallista ja kustannustehokasta”, Salminen pohjustaa. ”Tämä pystytään varmistamaan, kun suunnitteluvaiheessa kutsutaan sertifioitu sähköalan ammattilainen selvittämään kiinteistössä lataustarpeet sekä tarvittavat muutokset kuten sähkökeskuksen päivittäminen kapasiteetin lisäämiseksi ja riittävän tehokkaan syöttökaapelin sekä tietoliikenneyhteyskaapelin vetäminen latauspisteisiin.” 

Älykäs lataaminen on tätä päivää: latausinfra kommunikoi pilvipalveluiden ja mittareiden välityksellä huomioiden käyttäjien latausoikeudet ja -määrät laskutuksineen sekä dynaamisen kuormanhallinnan eli optimoiden lataustehon tarpeen mukaan. ”Painottaisinkin, että taloyhtiöissä huomioidaan mahdollisuus tähän älykkääseen lataamiseen, jotta infraa ei tarvitsisi uudistaa jo parin vuoden sisällä”, Salminen vinkkaa. 

Latausinfran päivitys ARA:n avustuksella

Suomessa on paljon kiinteistöjä peruskorjaushankkeiden kynnyksellä. Remonttien yhteydessä myös sähköautojen latausinfraa kannattaa parantaa – varsinkin, kun siihen on vielä saatavilla ARA:n tukea. ”Tukirahoja riittää todennäköisesti enää vuodelle 2021 eli nopeat syövät hitaat.” 

Ensto tarjoaa ”avaimet käteen” -latauspaketteja. Sertifioidut latausratkaisujen valtuutetut jälleenmyyjät tarjoavat latausasemien lisäksi tarvekartoituksen, asennuksen, käyttöönoton koekäyttöineen ja -mittauksineen sekä käytön opastuksen niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöihin. Myös ylläpito, huolto ja tarvittaessa operointi kuuluvat pakettiin. 

Ensto on johtava sähköautojen latauslaitteiden ja palveluiden asiantuntija. Enston sivustolta löytyy oppaita ja webinaareja aiheesta www.ensto.fi 

Jaa tämä artikkeli


Bisnes