Allianssi opettaa kantamaan yhdessä vastuuta


Kuva: Lauri Hänninen

Rakennusalalla on totuttu lokeroimaan hankkeiden vastuut meille ja teille. Valtava määrä energiaa kuluu sen arviointiin, onko kunkin vastuut ymmärretty oikein. 

Vuosikymmenen mittainen taival allianssimaailmassa on tuottanut yhteistyön välähdyksiä, mutta opettelu on vielä kesken. Allianssi ei ole patenttiratkaisu jokaiseen hankkeeseen, mutta jos hankkeen sisältöä tai riskejä ei pystytä riittävästi määrittelemään, kannattaa allianssia harkita. 

Mallissa kaikkien osapuolten pitää heittäytyä ja hyväksyä erilainen toimintamalli ja ennen kaikkea yhteinen riskien kantaminen. Ei pidä yrittää toimia vanhojen vastuunjakomallien mukaan, vaan pitää opetella kantamaan kokonaisvastuu yhdessä. 

Jokainen allianssi on tekijöidensä näköinen ja mallin ideologia ja riskien yhdessä kantaminen pitää oppia käytännössä. Rakennusala on lähtenyt opin tielle, mutta vielä on matkaa ennen kuin tosissaan uskalletaan kantaa riskit yhdessä. Vanhasta toimintamallista pois oppiminen on varmaakin se vaikein rasti, mikä koskee kaikkia hankkeen osapuolia. 

Loppuun on vielä pakko puhua vähän rahasta. 

Meillä raitiotiehankkeeseen on yhdistetty reitin varrella olevaa muuta kaupunkikehitystä. Tämän seurauksena raitiotien hintaa on ynnäilty julkisuudessa yllättävin tavoin. 

Jos putkiremonttia suunniteltaessa puoliso ilmoittaa haluavansa samalla uudet keittiökaapit ja kodinkoneet, kun vanhat täytyy kuitenkin irrottaa, lasketaanko itse putkiremontin kallistuneen? 

Ville Alajoki
Kruunusillat-raitiotien hankejohtaja
kruunusillat.fi

Jaa tämä artikkeli


Rakentaminen ja infrastruktuuri