Alavudella homma hoidetaan


Alavus on tarjonnut jo yli sata vuotta muhevan maaperän rakennustuotteiden tekijöille. Ikkunoiden ja ovien, betonielementtien, sähkölasin ja julkisivurakenteiden seuraksi
syntyy nyt myös massiivipuukerrostaloja.

Olemme luvanneet, että Alavudella homma hoidetaan”, sanoo Alavuden Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Ulla Koivisto.

Lupaus tarkoittaa, että yritys löytää paikkansa Alavuden kamaralta. Lupauksella on myös katetta yli sadan vuoden ajalta.

Vuonna 1917 perustettu Alavuden Puunjalostustehdas Oy työllisti enimmillään yli 500 ihmistä. Tänä päivänä Puu-seppäkylänä tunnetulla alueella vaikuttavat Puunjalostustehtaan perinteen jatkajat: Alavus Ikkunat, Mattiovi, Konsepa ja uusimpana Alavus Tilaelementit.

Alavuden vanhin toimiva yritys on toimintansa jo 1800-luvun loppupuolella aloittanut Akonkosken Saha Oy.

”Akonkoskella on jo viides sukupolvi töissä. Täällä on luottamusta siihen, että rakennusteollisuuden tekijät sitoutuvat alueelle. Se on osa elämäämme jo vuosikymmenten ajalta”, sanoo Koivisto.

Lisää tilaa ja teollisuutta

Alavus ei ole jäänyt vain puunjalostuksen varaan, sillä jo 1970-luvulla Puuseppäkylän naapurissa käynnistyi lasiteollisuus. Lasipellon alueen perinnettä ylläpitää nykyään sähkö- ja erikoislasien valmistaja Finnglass.

1980-luvulla tuli mukaan teräksen, alumiinin ja lasin hyödyntäminen julkisivurakentamisessa. Tänään rakenteita valmistavat Riikku Group, HTR-Steel, Alavus Alufront ja Normek.

Alavuden Betoni on luotettu elementtitoimittaja ja yli sata vuotta toimineen Honkatalojen modernit, arkkitehtoniset hirsirakennukset ovat huippulaadustaan tunnettuja useilla mantereilla. Rakennusteollisuus on Alavudella poikkeuksellisen monipuolista.

”Rakennustuoteteollisuus on Alavuden suurin teollinen toimiala. Sen ansiosta saa leipänsä myös moni palvelualan työntekijä”, sanoo Ulla Koivisto.

Alavuden kaupunki ja Alavuden Kehitys Oy tekevät yrityksen sijoittumisen kaupunkiin niin helpoksi kuin mahdollista.

”Kaupungin aktiivisen maapolitiikan ansiosta muun muassa Finnglass ja Honkatalot pystyvät laajentamaan toimintaansa”, sanoo Koivisto.

Puukerrostalojen tekijä
Puuseppäkylään

Aktiivisen elinkeinopolitiikan uusin näyttö on ATE:n eli Alavus Tilaelementit Oy:n perustaminen Puuseppäkylään.

”Vanha sahan alue oli jo naakkojen vallassa, mutta paikalliset toimijat muokkasivat siitä hyvät tilat ATE:lle”, myhäilee Ulla Koivisto.

Alavus Tilaelementit on toivottu ja looginen askel alavutelaiselle rakennusteollisuudelle, sillä tehdas yhdistää eri materiaaleja valmiiksi elementeiksi.

”ATE on ehdottomasti tulevaisuutta. Kerrostaloasunnot valmistetaan säältä suojassa, joten ne tarjoavat työntekijöille miellyttävät työskentelyolosuhteet ja asukkaille terveet asunnot”, sanoo Koivisto.

Koiviston mukaan Puuseppäkylän vankka perinne oli yksi tekijä Alavus Tilaelementtien sijoittumiselle Alavudelle. Rakennusalan ekosysteemi vaikutti, mutta tuloa auttoivat myös Alavuden Kehitys Oy:n ja kaupungin toimet.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää

”Täällä uskalletaan tarttua asioihin ja kääriä hihat. Puuseppäkylässä on vielä kasvunvaraa. Sieltä on ostettu raakamaata, jota on kaavoitettu teollisiin toimintoihin”, sanoo Koivisto.

Varmemmaksi vakuudeksi Koivisto käynnistää videon, jossa yrittäjät ylistävät olojaan Alavudella: täällä on rakentamisen keskittymä, jossa on sitouduttu tekemään laadukkaita tuotteita ja totuttu tekemään asiat itse, jos haluaa kasvaa nopeasti, on Pohjanmaa ainoa oikea paikka.

Uskottava se on!

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Rakentaminen