Aina jotakin uutta


Vuonna 2008 yleisölle avautunut Merikeskus Vellamo on Suomen merimuseon, Merivartiomuseon ja Kymenlaakson museon yhteinen koti.

Kotkassa sijaitseva Merikeskus Vellamo on ihmeellinen paikka. Marja Merovuo, tai joku muu Vellamon ystävät ry:n vapaaehtoisista lähtee mielellään mukaasi kierrokselle tähän monen museon rakennukseen. He eivät ole ammattioppaita, vaan ihan tavallisia museoissa kävijöitä. Heitä yhdistää rakkaus Vellamoon.

”Me museokaverit kerromme tarinoita talosta, kukin omalla tavallamme. Meidät on tietenkin perehdytetty hyvin tähän tehtävään. Olemme kiinnostuneita tiedosta, arkkitehtuurista ja historiasta. Paljon tulee kiitosta siitä että oli kiva rupatella, mutta silti sai rauhassa tutustua kaikkeen”, Marja kertoo.

Seitsemän lapsen isoäitinä Marjalle ovat erityisen mieluisia kierrokset lapsiperheiden kanssa. Hän kannustaakin isovanhempia tulemaan Vellamoon omien lastenlastensa kanssa.

”Siinä käy helposti niin, että näyttelyihin tutustutaan oman eletyn elämän kautta. Lapsille voi esimerkiksi kertoa, että tuollainen Karhulan Lasin tekemä lasiesine minullakin oli, ja minun äidilläni oli tuollainen. Tai ne isovanhemmat jotka ovat olleet töissä merellä, voivat kertoa siihen liittyviä tarinoita. Laivanupotuspeli on kiva ja merimonsterit ovat jännittäviä.”

Ilmainen museokaveri lähtee mieluusti vaikka yhdenkin ihmisen kaveriksi. Marja kertoo nauraen eräästä nuoresta miehestä. Vellamossa tehdyn kierroksen päätteeksi hän tokaisi hyvillään, että tämähän oli kuin olisi äidin kanssa kiertänyt!

Tarvittaessa puhe luistaa museokaverin kanssa myös englanniksi tai ruotsiksi. Museokaverin voi tilata Vellamon infosta etukäteen. Alle 18-vuotiaat pääsevät näyttelyihin maksutta.

Vellamosta löytyy kokemista ja näkemistä kaiken ikäisille, sanoo Marja Merovuo. Yksi lasten suosikeista on hydrokopteri. Sen rattiin pääsee ihan itse!

Lisätiedot:
www.merikeskusvellamo.fi/museokaveri

Jaa tämä artikkeli


Vapaa-aika