Ferritiini ja pidolaattirauta tutuiksi


Rudan heikko saanti estää maksan ja monien muiden kudosten entsymaattista aktiivisuutta. Tällä on suuri merkitys elintoimintoihin, kuten kilpirauhasen toimintaan, kilpirauhasen kykyyn käyttää jodia ja muuntaa tuottamiaan hormoneja niiden aktiiviseen muotoon, vastustuskykyyn, energisyyteen ja hyvinvoinnin tunteeseen”, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n Fytonomikoulutuksen opettajana toiminut Tapani Lahti kertoo.

Raudanpuutteen oireet vaihtelevat todella laajalla skaalalla ruokahalun muutoksista usein toistuviin infektioihin ja levottomiin jalkoihin, mutta väsymys on tyypillinen hälytysmerkki.

”Rauta on hapen kuljetukseen oleellinen, joten sen puute aiheuttaa myös hengenahdistuksen tunnetta tai huimausta varsinkin seisoessa.”

Kädet ”palelevat” lämpimissä sisätiloissakin ja ihon, ikenien ja kynsien väri vaalenee”, Lahti listaa. Varsinainen rautapuutosanemia pahentaa raskasmetallien, pääasiassa lyijyn, haitallista vaikutusta elimistöön ja lisää tulehdusalttiutta.

Pidolaattirauta on ainutlaatuinen 100% kasviperäinen tuote, joka imeytyy erittäin hyvin. Se on erinomainen valinta raudanpuutteen hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn, jos ferritiinitasot ovat alhaiset. Tuote on myös vatsaystävällinen, joten se sopii usein myös niille, joille perinteiset rautavalmisteet aiheuttavat vatsavaivoja.

Ferritiinitasot tarkkailussa

Rautaa varastoituu niin sanottuun varastoproteiiniin eli ferritiiniin. Sieltä rautaa vapautuu, kun sen tarve tai menetys hetkittäin lisääntyy. Ferritiini on tärkeä paitsi raudan lähteenä siksi, että se kerää veressä mahdollisesti vapaana kiertävän raudan pois bakteerien ulottuvilta. Se siis vaikuttaa tulehduksia estävästi ja lisää raudan saantiin, tarpeeseen ja käyttöön liittyvää turvallisuutta. ”Se on osa ihmisen luonnollista, elämää ylläpitävää järjestelmää”, Lahti korostaa.

Jos ravinto ei sisällä riittävästi rautaa, ferritiini vapauttaa keräämäänsä rautaa punasolujen käyttöön, jolloin ferritiinin sisältämä raudan määrä vähenee. Ferritiiniproteiinit tyhjenevät ja katoavat ja taso laskee. ”Veren hemoglobiiniarvo voi silti olla normaalin rajoilla, mutta alhainen ferritiinitaso ennakoi anemiaa. Alhainen ferritiinitaso liittyy myös keliakiaan siten, että ärtynyt suolisto ei toimi normaalisti raudan siirtämiseksi suolistosta verenkiertoon.”

Pidolaatti on monelle sopiva rautalisä

Pidolaatti on pidoliinihapon mineraalisuola. Pidoliinihappoa on luonnostaan juureksissa, kuten sokerijuurikkaassa ja punajuuressa. Pidolaattirauta on 100 % kasvisidonnaista rautaa. Sitä pidetään mahdollisesti tehokkaimpana rautamuotona johtuen sen ihmisen ruoansulatukselle tutusta ravintosidonnaisuudesta.

”Pidolaattirauta on kenties parhaiten vatsalle ja suolistolle sopiva raudanlähde. Monet muut rautavalmisteet voivat aiheuttaa vatsaoireita. Ferritiinitason nostamiseen on varattava runsaasti aikaa – viikkoja tai kuukausia. Siksi vatsaystävällinen rautavalmiste, sellainen, jota voi käyttää pitkän aikaa ilman haittoja, on tietysti paras valinta”, Lahti mainitsee.

www.aboamedica.fi/

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Hyvinvointi Terveys