Nivelten hyvinvointia kannattaa tukea ajoissa oikealla ravintolisällä


Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n Fytonomikoulutuksen opettajana toimiva Tapani Lahti.

“NIVELPINNAT OVAT LUONNOSTAAN kuluvia ja uusiutuvia osia nivelissä. Jos uusiutumista tukemaan ei anneta riittävää aikaa ja ravinteita, katoaa nivelistä kulutuspintaa”, kertoo Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n Fytonomikoulutuksen opettajana toiminut Tapani Lahti. Jos kulutus on suurempaa kuin uusiutuminen, nivelpinnat ohenevat.

Tyypillisiä nivelvaivoja ovat nivelrikko ja kuluma. Riskiryhmässä ovat erityisesti ne, joiden nivelet joutuvat jatkuvalle rasitukselle toistuvissa yksipuolisissa liikesarjoissa. “Esimerkkejä ovat kaupan kassalla työskentelevät ja lehdenjakajat. Myös paikallaan seisomista vaativa työ aiheuttaa kulumariskiä, koska nivelrustot kuivuvat ollessaan pitkään liikkumatta. Uusi riskiryhmä ovat kehonrakentajat, jotka tekevät toistuvia niveliä kuluttavia sarjoja.”

Ravintoaineet tärkeänä osana nivelterveyttä

“Päivittäinen liikunta on nivelille hyväksi”, Lahti toteaa. Lisäksi kannattaa ajoissa harkita ravintolisää. “Nivelissä on kondrosyyttejä, jotka ottavat käyttöönsä ravinteita nivelnesteestä. Suosittelenkin käyttämään lisäravinteina glukosamiinia ja kondroitiinia. Kondroitiini on yksi tärkeimpiä nivelruston rakennusaineista ja glukosamiini toinen niveliä ravitseva glykoproteiinilähde. Elimistö saa näitä ravinnosta ja tuottaa itsekin, mutta ei välttämättä kulutuksen tahdissa.”

Joint Care -tuote tukee nivelten terveyttä ja Lahti suosittelee sen käyttöä, jos nivelten kulumisvaurioita on syytä epäillä tai jos, työ, harrastukset ja liikunta asettavat erityisvaatimuksia. “Tuotteessa ei ole kysymys luun vahvistamisesta vaan sitä pehmeämmän, luonnostaan kuluvan nivelpintoja peittävän ruston ravitsemisesta.”

“Nivelille tärkeät ravintoaineet eivät ”mene niveliin” vaan kulkeutuvat verenkierron mukana kehon kaikkiin osiin mukaan lukien nivelnesteeseen. Niveliä huoltavat solut sieppaavat ravintoaineet nivelen ylläpitoon”, Lahti havainnollistaa. Onkin tärkeää huolehtia, että veressä on riittävästi ravinteita, esimerkiksi käyttämällä Joint Care -ravintolisää.

• Glukosamiini ja Kondroitiini

• MSM, Boswellia ja Kurkuma

• Mikrokapseloitu C-vitamiini*

* C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ja ruston normaalia toimintaa.

Lue lisää: www.aboamedica.fi

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Terveys