Patentoidut GutGuide®-suolistotuotteet on kehitetty eri kohderyhmille: ProVillus ja Provillus50+ herkälle sopivat eri ikäryhmien ärtyneelle suolistolle ja ProBifido-kasvikuidut tukevat bakteerien vaikutuksia. ProDiet-bakteeri + kuitutuote ehkäisee viskeraalisen rasvan kertymistä.

Hyviä uutisia – jokainen voi vaikuttaa suolistomikrobistoonsa

 

Hyvinvoivan suoliston mikrobisto on tasapainoinen yli 1 500 bakteerilajin seos. Tasapaino järkkyy ruokavaliomuutosten, erikoisdieettien, lääkkeiden (antibiootit, kipulääkkeet) tai stressin seurauksena. Köyhä mikrobisto viittaa usein elimistön tulehduksellisiin sairauksiin. Tasapainoinen mikrobisto vaikuttaa suolen seinämän kuntoon ja ravintoaineiden imeytymiseen. Se estää taudinaiheuttajien toimintaa, vahvistaa vastustuskykyä, hillitsee tulehduksia ja tuottaa erilaisia tarpeellisia yhdisteitä, kuten vitamiineja, rasvahappoja ja serotoniinia. Ruokavalio vaikuttaa mikrobiston kautta yksilökohtaisesti terveyteemme.

Bakteerilajien tasapainon ja osuuden omassa suolistossaan voi tutkituttaa suomalaisessa laboratoriossa. Hyvä uutinen on, että jokainen pystyy vaikuttamaan omaan mikrobistoonsa: ruokavaliomuutokset näkyvät jo noin 2–3 viikossa.

Sydän- ja verisuonitautien riski

Ientulehdusbakteerien yhteys verisuonitauteihin tunnetaan ja niitä on löydetty myös suolisto-ongelmien yhteydessä (IBS). Suun mikrobisto on koko elimistön ensimmäinen suojamuuri. Terveessä suussa on suojaavia Streptococcus salivarius maitohappobakteereita ja niitä voi lisätä suun ja nielun suojaksi ToothGuide®-purutableteilla. 

Ärtynyneen suoliston mikrobisto

Terveessä suolistossa hyvät bakteerit ehkäisevät tulehduksia ja ei-toivottujen bakteerien toimintaa. Tulehduksellisissa sairauksissa (Chronin tauti, IBD, keliakia, reuma) mikrobiston on todettu poikkeavan normaalista ja hyödyllisten bakteerien osuus on vähentynyt. Myös ärtyneen suolen (IBS) mikrobisto on tutkimusten mukaan epätasapainoinen. Mikrobistoa voidaan korjata yksilökohtaisesti ruokavaliolla sekä bakteeri- että kuitulisillä.

Allergiat ja atopia

Lapsuudessa kehittyvä mikrobisto on yhteydessä allergioiden ennaltaehkäisyyn. Immuunijärjestelmä vahvistuu ja kehittyy bakteereille altistuttaessa. Suolistosta on myös yhteys ihoon. Atooppisesta ihosta kärsivillä on usein köyhä mikrobisto. Hyödyllisiä bakteerilajeja voi myös ’’ruokkia’’ erityisesti kuitupitoisilla tuotteilla.

Mikrobistolla yhteys painonhallintaan

Epätasapainoisella mikrobistolla on todettu yhteys viskeraalisen rasvan (sisäelinten rasva) kertymiseen. Tietyt bakteerilajit ja köyhä mikrobisto korostuvat ylipainoon taipuvaisilla. Ruokavaliolla ja bakteerituotteilla mikrobistoa voidaan ohjata. Ruokavalionsa vaikutuksia voi helposti seurata GutGuiden mikrobistoanalyysillä.

Mieliala

Suoliston hyödylliset bakteerit tuottavat mielialaan vaikuttavaa serotoniinia ja mikrobiston epätasapaino näkyy serotoniinin määrässä. Epätasapaino on liitetty myös unen laatuun. Jokaisen mikrobisto reagoi eri ravintoaineisiin eri tavoin ja ainoastaan kokeilemalla löytyy itselle sopiva ruokavalio , mutta siihen voi vaikuttaa. 

GutGuide Oy on suomalainen, mikrobiologien perustama yritys, joka tutkii suun ja suoliston mikrobistoja ja kehittää tuotteita eri kohderyhmille.

www.gutguide.fi

Kysy lisää mikrobiologeilta: info@gutguide.fi
Oman suolistomikrobiston seurannan voi hankkia suoraan täältä: gutguide.com/kauppa/

Jaa tämä artikkeli


Hyvinvointi Terveys