3 tapaa saada konkreettista apua perhearkeen


Sukulais- ja naapuriavun lisäksi apua on saatavilla helposti, nopeasti ja ilmaiseksikin, kun vain tietää miten toimia ja kenen puoleen kääntyä.

Vaikka on hienoa pärjätä yksinkin, on hyvä muistaa, ettei avun pyytäminen tee kenestäkään huonoa vanhempaa – päinvastoin. Omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan huolehtiva vanhempi pystyy aidosti nauttimaan elämästä lasten kanssa ja annettavaa jää vielä puolisollekin.

Muistan itse sinnitelleeni turhan pitkään ja kun seinä tuli vastaan, hankalimmalta tuntui oikeanlaisen avun löytäminen. Kenelle soittaa? Uskallanko jättää lapseni hoitoon vieraalle? Mitä se maksaa? Vieraan ihmisen päästäminen omaan kotiin tuntui myös aluksi oudolle.

Kannustan kuitenkin kokeilemaan rohkeasti avun vastaanottamista. Mitään merkintää palvelun käytöstä ei lapsesi tietoihin jää. Konkreettiset vinkkini sivun yläosassa.

Minna Isotalus
Toimitusjohtaja ja kahden upean pojan äiti
Hoivanet Oy

Lapsiperheiden kotipalvelu

Kenelle: Ihan jokaiselle perheelle – lain mukaan oikeus kotipalveluun on kaikilla. Lyhytaikaiseen (alle 6 kk) tarpeeseen. Esim. uupumuksen vuoksi, synnytyksen jälkeen, kaksosten vanhemmille, kun vauva valvottaa tai eron yhteydessä.

Mitä ja miksi: Lastenhoitoa tai auttamista kotitöissä tai asioinnissa. Apua lapsiperheiden pulmiin varhaisessa vaiheessa, jotta ongelmat eivät kasvaisi suuremmiksi.

Mitä maksaa: Osa kotikuntasi sosiaalipalvelua, joten palvelu on edullista. Kunta arvioi tarpeen ja toteuttaa palvelun tai myöntää palvelusetelin, jolloin sinä päätät palveluntarjoajan. Palvelusetelin arvo on kuntakohtainen. Esim. Helsingissä arvo on (v. 2019) 22,90-31,90 €/h tunti ja omavastuu arkena 0-15 €/h.

Lisätietoa: Googlaa ”lapsiperheiden kotipalvelu” + kotikuntasi nimi. Kysy neuvolasta.

Sairaan lapsen hoitopalvelu

Kenelle: Töissä käyville vanhemmille.

Mitä ja miksi: Kun lapsesi sairastuu, voi työnantajasi tarjota lastenhoitajan kotiisi 4 päiväksi kerrallaan. Työnantajasi haluaa helpottaa työn ja perheen yhdistämistä.

Mitä maksaa: Työnantajan tarjoama palvelu. Etu on sinulle ilmainen, verovapaa henkilöstöetu.

Lisätietoa: www.hoivanet.fi/perheille/sairaan-lapsen-hoito

Lastenhoitaja kotiin

Kenelle: Ihan jokaiselle perheelle.

Mitä ja miksi: Lastenhoitaja kotiisi nopealla varoitusajalla (2 h), satunnaisesti tai vakituisemmin. Mahdollistamaan harrastuksen, yhteisen ajan puolison kanssa tai vaikkapa onnistuneet juhlat.

Mitä maksaa: Hinta arkisin 16,25 €/h (50 %:n kotitalousvähennyksen jälkeen v. 2019) Lastenhoitajan voi tilata myös usealle lapselle eri perheistä. Lasku jaetaan ja kaikki perheet voivat hyödyntää kotitalousvähennystä.

Lisätietoa: www.hoivanet.fi/perheille/lastenhoitaja

Kysy lisää ylläolevista palveluista p. 010 422 2100

Jaa tämä artikkeli


Artikkeli Perhe